Folyton pittyegni fog a Facebook

Vágólapra másolva!
Forradalmi változtatáson dolgozik a Facebook: rá akarja venni a felhasználókat, hogy beszélgessenek egymással. A cél eléréséhez pedig még a kommentelés rendszerét is kész megváltoztatni a világ legnagyobb közösségi oldala.
Vágólapra másolva!

Változtat a sokáig érintetlenül hagyott hozzászólási rendszerén a Facebook. Az oldal eddig megpróbálta változatlanul hagyni a funkciót, mert a felhasználói nagyon élesen reagáltak az oldal minden módosítására. A felhasználók egy kisebb csoportja azonban már teszteli a közösségi oldal dizájnereinek két újítását: a válaszadás lehetőségét és a lájkok alapján kiemelt hozzászólásokat. A változtatás lehetővé teszi, hogy egy-egy megosztás alatt több vitaszál is elinduljon, a felhasználók pedig arra válaszoljanak, amelyik szál jobban érdekli őket. A kiemeléssel pedig meg tudja mutatni az oldal azokat a hozzászólásokat, amelyek népszerűek és valószínűleg komment írására biztatják az addig csak olvasgatókat.

A Read Write Social hírblog szerint új komment értesítő hanggal is kísérletezik a közösségi oldal. A jövőben nem csak a bejövő üzenetek fognak csengő hangot kiadni, hanem akkor is pittyegni fog az oldal, ha új hozzászólás jött. A Facebook azzal indokolta a fejlesztést, hogy felhasználók tömegei kérték a figyelmeztető hangot.

Ne csak olvassanak, írjanak is

A három fejlesztés célja közös: a hozzászólás helyett csak mások kommentjeit olvasgató felhasználók bevonása. Különösen a közösségi oldalon hirdető márkáknak lesz hasznos az új hozzászólási rendszer. Az ilyen oldalak egy-egy megosztására gyakran kommentek százai is érkeznek, amelyek hamar átláthatatlan szövegfolyammá válnak. A kiemeléssel mindig olyan tartalom látszódhat a megosztás alatt, amire válaszolni tudnak a frissen odatévedők.

A hozzászólások értékelése nem új találmány. Már az 1997-ben alapított Slashdot közösségi híroldal is feltalálta ezt a módszert, a példát követve pedig számos hírgyűjtő és internetes lap adott lehetőséget a felhasználóknak, hogy moderátorként tevékenykedjenek. Facebook méretű oldalon azonban még nem volt lehetősége bizonyítani ennek a rendezési elvnek.