Vágólapra másolva!
Asztrofizikus, fizikus és informatikus is van az emberiségre törő mesterséges intelligenciákat kutató egyetemi csoportban. Ha rajtuk múlik, nem gyilkolják le az emberiséget a terminátorok.
Vágólapra másolva!

Megerősítést kaptak azok, akik az otthon magányában, egy-egy különösen sötét sci-fi megnézése után kicsit rettegni szoktak a gépek hatalomátvételétől. A Cambridge-i Egyetem tudósai és filozófusai olyan kutatócsoportot indítanának, amely az emberiségre leső veszélyeket veszi számba. A fenyegetések között előkelő helyet foglalnak el a szuperintelligens gépek.

Öntudatukra ébredhetnek a robotok

"Ésszerű jóslatnak tűnik a mesterséges intelligenciákkal kapcsolatban, hogy a mostani vagy a következő században az intelligencia elszakad a biológiai léttől" - mondta Huw Price, a Cambridge-i Egyetem filozófiaprofesszora. Amikor ez megtörténik, akkortól nem mi leszünk a legértelmesebb létformák, és olyan gépeknek a könyörületére szorulunk, akik nem ellenségesek velünk, de közömbösek irántunk.

Forrás: WarnerBros

HAL 9000 nem gyűlölte az embereket, de nem is szerette őket

A veszélyt nem szabad annyival letudni, hogy túlzottan távoli a fenyegetés - véli Pice. Túl komoly ahhoz a probléma, hogy félvállról vegye az emberiség. "Őrültségnek szokták nézni, de nem tudjuk, hogy milyen komoly a veszély és mennyi idő kell a bekövetkeztéhez. Veszélyes elhessegetni az aggodalmat. Szeretnénk ezeket a gondolatokat eljuttatni a tudományos közvéleményhez" - mondta Price a jövőbeli veszélyeket kutató központ tervéről.

Elszívják előlünk a levegőt

A tudós úgy gondolja, hogy a fejlett technológia akkor válik veszélyessé, amikor a gépek a saját céljaikra kezdik felhasználi a Föld erőforrásait. Különösen, ha ez az emberiséget szolgáló céloktól - például a fenntarthatóságtól - von el erőforrásokat. A veszély hasonló ahhoz, amit a Földet birtokba vevő emberek jelentettek az őshonos állatokra.


Frankenstein óta félünk a teremtményeinktől

A jövő veszélyeit feltérképező csoportot három kutató alapította. Price mellett a Cambridge-i Egyetem asztrofizikusa, Martin Rees, és Jann Tallin, a Skype internetes telefonszoftver egyik atyja található meg a csapatban. Jövőre elindul a problémával foglalkozó egyetemi központ is.

Egy évszázada fenyegetnek

Az emberiség ellen fenekedő gépek, a teremtőjét eláruló találmány a tudományos-fantasztikus irodalom egyik legrégebbi ötlete. A Frankenstein ellen forduló szörny után Frankenstein-szindrómának nevezik a jelenséget. A testrészekből épített mesterséges lény után a robotok és a számítógépek is rettegést váltottak ki az olvasóból. Isaac Asimov amerikai író többek között ezért írta meg szabályoknak engedelmeskedő, az emberekkel együttélni képes gépeit.

Az 1968-as 2001: Űrodüsszeia legénységet kiirtó számítógéppel, HAL 9000-el, a Nyolcadik utas a halál android tudományos tisztjével, vagy a Terminátor-filmek gyilkos robotjaival a félelem a filmekbe is beköltözött. Komolyan venni egyre kevéssé sikerül a fenyegetést, de mindenki ismeri az emberre törő számítógép gondolatát.