Bárhonnan örökbe fogadhatja az elefántot

Vágólapra másolva!
A Microsoft bemutatta azt a Budapesti Állatkert számára készített alkalmazását, amellyel a fiatalok összeismerkedhetnek egy hangyabollyal, csontvázzal kirakósozhatnak és bármennyi állatot örökbe fogadhatnak. Az applikáció csak Windows 8 alól érhető el. 
Vágólapra másolva!

Az ember nagyon sok kárt tesz a világban, a mi célunk, hogy felhívjuk erre a jövő generációinak figyelmét - mondta Persányi Miklós, a Budapesti Állat- és Növénykert igazgatója. Persányi egy ámbráscet farka alatt beszélt arról, hogy a világ megmentését hogyan segíti elő az Állatkert számára készített Microsoft-fejlesztés, amely néhány nappal a Windows 8 premierjét követően vált ingyenesen elérhetővé a Windows Áruházban. "Szerintem ebből világsiker lesz" - mondta izgatottan az igazgató, aki szerint az élő állatok, a preparált lények és a modern technológiák egy társadalmilag hasznos együttest alkotnak.

A fejlesztés abból indult ki, hogy az állatkert látogatása közben a legfiatalabbak nem állnak meg az állatkerti szöveges ismertetőtáblák előtt, hanem "csak" az állatokat nézik, így viszont sok információtól esnek el. Az egyébként is interaktívan kalauzoló Varázshegy gyomrában viszont már érintőképernyős táblagépeken "az új generációk nyelvén lép kölcsönös kapcsolatba ember a természettel" - mondta Persányi.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Ezen a felületen keresztül lehet örökbe fogadni egy állatot

Az állatkerti alkalmazás a cég honlapjáról is letölthető, így bárhol előhívható a teknős totó, az állatkerti tudáspróba, vagy például a csontváz puzzle fantázianévre keresztelt applikáció. Utóbbival az emberi csontvázat lehet összeállítani, legnehezebb fokozatán több tucat apró elemből. A csomagban kolónia puzzle is van, amely a hangyák bolyukban elfoglalt szerepével ismerteti meg játékosan a fiatalokat.

Az alkalmazás leginkább abban hoz újat, hogy gördülékenyebbé teszi a korábban túlságosan bürokratikusan működő állatkerti örökbefogadó-rendszert. "Olyan szoftverünk van, amellyel a világ bármely részén bármennyi ember örökbe tud fogadni állatokat a budapesti intézményből" - mondta az Alapítvány a Budapesti Állatkertért elnöke, aki ezen a ponton ünnepélyesen egy évre örökbe adta a Microsoft képviselőjének az állatkert Niva nevű tigrisét. A Fogadj örökbe nevű applikációban az a jó, hogy az örökbefogadó emberek első kézből értesülnek arról, ha kicsinyük új lakrészt foglalt el, vagy bármilyen hírértékű dolog történik vele.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Klaviatúráról etették az ormányos medvét

Az új applikáció bemutatóján a Microsoft arra is kísérletet tett, hogy összehozzon egy állatot a számítástechnikával: mazsolával szórták fel a billentyűzetet, amelyről aztán az állat leette az apró szemű gyümölcsöket. Eközben megtudhattuk, hogy az ormányos medve jól mászik fára, gyorsan szalad, és ha például egy majomevő sas támad rá, akkor három-négy deci büdös hasmenéssel csap vissza. Az egészből csak az nem derült ki, hogy miért került oda az állat.