Hacker rabolta végig a szállodákat

Vágólapra másolva!
Egy saját fejlesztésű digitális kütyüvel felszerelkezett hacker rabolt végig amerikai szállodákat. A szerkezettel gombnyomásra tudta kinyitni a mágneskártyával nyíló ajtókat.
Vágólapra másolva!

Az egyik esetben az amerikai Houstonban lévő Hyatt hotelben lopták el az egyik lakó noteszgépét a szobájából úgy, hogy az ajtón semmilyen fizikai behatást nem fedeztek fel, és a rendszernapló szerint a személyzet belépőkártyáit sem használták a belépéshez. Néhány nappal később, az alaposabb vizsgálatok során derült ki, hogy a szobaajtót egy digitális kütyü segítségével nyitották ki ismeretlenek. A szállodában egy olyan biztonsági rést kihasználva jutottak be a szobákba, amelyet néhány hónappal korábban, a Black Hat hackerkonferencián demonstráltak nyilvánosan - adta hírül a Forbes című amerikai üzleti lap.

Az amerikai Hyatt szállodában használták ki első alkalommal élesben az Onity nevű cég elektronikus zárainak biztonsági rését. Az Ars Technica amerikai technológiai hírportál szerint a módszer lényege, hogy egy megfelelő elektronikus kütyüt kell csatlakoztatni a kártyával nyitható ajtók zárszerkezetén lévő csatlakozóval, amely aktiválja a nyitást. Az Ars Technica úgy tudja, hogy a módszerrel nem csak Houstonban, de Texasban is kifosztottak több szállodát is. Szakértők szerint a biztonsági rés egy olyan kártyás ajtózárban található meg, amelyet világszerte legalább négymillió szállodai szobában alkalmaznak.

A Forbes szerint a houstoni szállodában ideiglenesen úgy orvosolták a biztonsági rést, hogy az ajtók kilincsein lévő csatlakozókat epoxigyantával tömítették be. A hotel munkatársai már a zárakat gyártó Onityvel közösen is dolgozik a rés befoltozásán az elektronika cseréjével, vagy a csatlakozó hozzáférhetetlenné tételével.

A houstoni rendőrség októberben letartóztatott egy 27 éves helybeli férfit, akit a Hyatt szállodában való betöréses lopások elkövetésével vádolnak. A férfit egy helyi zálogház munkatársai azonosították, ahol az egyik lopott noteszgépen adott túl.