Forrósítástól lesz ellenállóbb a flashmemória

Vágólapra másolva!
Tajvani kutatók extrém módszerrel, beépített fűtéssel hosszabbítanák meg a merevlemezeknél hamarabb elhasználódó flashmemóriás háttértárak élettartamát.
Vágólapra másolva!

A memóriakártyákban, pendrive-okon, és a merevlemezek helyett alkalmazott SSD-meghajtókban is alkalmazott flashmemóriák komoly hátránya, hogy idővel - az adattárolásra használt memóriablokkon durván tízezer írási és kiolvasási ciklusát követően - elhasználódnak, ami adatvesztést okozhat. A Macronix cég kutatói jelentősen képesek megnövelni a flashmemóriák élettartamát, jelentették be egy elektronikai konferencián. A kutatók egy korábban felfedezett módszerre alapozzák megoldásukat: hőhatásra ugyanis az ilyen típusú adattárolók elhasználódott blokkjai visszanyerik adattároló képességüket.

A kutatók az általuk legyártott flashmemóriák celláinak közvetlen közelébe szereltek fel miniatűr melegítőket. Ezek az adattároló hardvereket képesek a másodperc töredék részére 800 Celsius fok körüli hőmérsékletre melegíteni, biztosítva a hosszú élettartamot. A BBC cikke szerint mivel a melegítés csak rendkívül rövid időre történik, ezért az ilyen adattárolók mobil használatra is alkalmasak lesznek az akkumulátoros üzemidő csökkenése nélkül.

A fejlesztők szerint a melegítős megoldással a tízezer körüli átlagos írási és olvasási ciklusszám százmilliósra növelhető, bár a technológia részletes tesztelése még folyamatban van.