Menedékjogot kér az it-milliárdos

Vágólapra másolva!
Guatemalában folyamodott politikai menedékjogokért John McAfee, a közép-amerikai Belize-ből egy gyilkossággal kapcsolatos ügyben elmenekülő it-milliárdos.
Vágólapra másolva!

A nevét viselő kiberbiztonsági cég már visszavonult alapítója legutóbb kedden szerepelt a hírekben, amikor kiderült, hogy a Vice nevű újság riporterének adott interjújához készült fotó tartalmazza annak készítésének GPS-koordinátáit is. Ezek alapján McAfee Guatemalában tartózkodik, bár tegnap a vírusirtós cég alapítója még azt közölte blogján, hogy ő helyezett el szándékosan félrevezető koordinátákat a fotóban.

Szerdán a Reuters hírügynökség azonban már arról számolt be, hogy John McAfee politikai menedékjogért folyamodik a Belize-zel szomszédos Guatemalában. Bár a Belize-i hatóságok állításuk szerint csak ki akarták hallgatni szomszédjának meggyilkolásával kapcsolatban, McAfee és Samantha nevű barátnőjével Guatemalába szökött. A szökésben lévő it-milliárdos szerint a közép-amerikai országban tudatában vannak a Belize-ben eluralkodott korrupcióról, ráadásul a férfi barátnőjének nagybátyja korábban a guatemalai legfőbb ügyész volt. Az it-milliárdos négy éven át élt a Karib-szigeteken lévő országban, amelynek nincs kiadatási egyezménye Guatemalával.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

McAfee majdnem teljesen biztos abban, hogy megkapja a menedékjogot az országban, ezt követően pedig szabadon nyilatkozhat az esetről. Korábban a milliárdos úgy nyilatkozott, hogy az általa őrültnek tartott Belize- miniszterelnök a halálát akarja. Szerinte a rendőrség azért akarja kézre keríteni őt, mert nem volt hajlandó lefizetni a helyi hatóságot.