Szuperkönnyű repülő készül a rekorddöntésre

aeroscepsy repülő
Vágólapra másolva!
Az emberi erővel megtett leghosszabb repülés rekordjának megdöntésével próbálkozik egy japán csapat. Óriás szárnyakkal felszerelt gépük csupán 37 kilót nyom.
Vágólapra másolva!

Százhúszt kilométert kell repülnie a Gokurakutombo nevű géppel egy japán csapat pilótájának ahhoz, hogy bekerülhessenek a Guinness Rekordok Könyvébe. Ez a távolság már száz éve sem számított nagy teljesítménynek. A feladat nehézsége azonban, hogy a pilótának végig kell pedáloznia a távot, ugyanis a gép az emberi erővel hajtott repülők versenyében indul.

A gép alapanyaga a mindennapokban a panelházak külső szigetőanyagaként megjelenő polisztirén és szénszálas műanyag. A szilárd, könnyű anyagok tették lehetővé, hogy a Gokurakutombo nevű gép tömege csupán 37 kilogramm legyen. A kis tömeghez óriási szárnyak tartoznak: fesztávolságuk 35,6 méter, feleakkora, mint a négyszáz utast is elszállító Boeing 747-es Jumbo Jet szárnyaié.


Évek óta zajlanak a japán gép tesztjei

"Az alapoktól építettük fel a gépet úgy, hogy képes legyen a világrekord megdöntésére" - mondta Sihnsuke Yano, a tíz mérnökből és önkéntesből álló csapat vezetője az AFP hírügynökségnek. A Yamaha motorgyártó támogatásával működő csapat gépe jövő tavasszal a Fuji hegy lábától fog felszállni. A helyszínt úgy választották ki, hogy a rekordkísérletet a felszálló légáramlatok is segítsék.

Az előzetes számítások szerint a rekord megdöntéséhez több mint négy óra repülésre van szükség. A csapat vezetője szerint profi biciklistára van szükség ahhoz, hogy a 120 kilométeres repülés sikerrel járjon.

Forrás: NASA
Olimpikon hajtotta az MIT repülőgépét is 1988-ban

Az emberi erővel hajtott repülőgépek távolsági rekordja viszonylag régen változatlan. Az amerikai MIT műszaki egyetem csapata által épített Daedalus nevű gép 1988 áprilisában tette meg 115 kilométeres repülését. A gépet egy profi biciklista, a görög olimpiai csapat tagja, Kanellos Kanellopoulos hajtotta.