A Hummer és a Való Világ éve volt 2012

Vágólapra másolva!
Az olimpiát is megelőzte a Való Világ, a Balaton jegére hajtó hummeres minden mémnél erősebbnek bizonyult, és a magyar netezők még mindig nem tudják, hogy mi is a szerelem. A Google idei toplistájából szemeztünk.
Vágólapra másolva!

Még az olimpiát is legyőzte a Való Világ ötödik évada a Google idei keresési toplistáján. Az év kedvenceinek listáján dobogós helyen szerepel még a Megasztár is, de népszerű volt a bérkalkulátor 2012 kifejezés, a Ryanair légitársaság neve, az Erzsébet-utalvány, a facebookos népszerűségi listát is vezető Pöttyös és Whitney Houston is. A tízes listát az egész ország által keresett Bándy Kata zárja.

A Google által kiadott lista kategóriánként is tartalmazza azokat a kereséseket, amelyek 2012-ben tűntek fel először, és nagy népszerűségre tettek szert. A sportolók és hírességek listáját például meglepő módon VV Vera vezeti, a második Felix Baumgartner, akinek ugrását az [origo]-n is lehetett követni, és csak utána jelennek meg a magyar olimpikonok. Az év egyik médiajelensége, Puzsér Róbert, a Csillag Születik kőkemény kritikusa is feljutott a listára, a hetedik hely az övé.

Forrás: [origo]
2012 többek között a Hummerek éve volt

A napi ügyekből készült gyűjtés igazolja az aktivistákat. A nehezen elmagyarázható, jövőbeli fenyegetést jelentő amerikai SOPA törvénytervezetről sikerült annyit beszélniük, hogy a harmadik legizgalmasabb külföldi keresőszó lett. Népszerű volt még a Curiosity Mars-járó, Joseph Kony afrikai hadúr, a krokodil nevű drog és az orosz Pussy Riot punkegyüttes is. Obama amerikai elnök a választás ellenére is a lista végére szorult.

A belföldi hírek listáján Bándy Kata, Szita Bence és Vizoviczki László mellett meglepő módon az újratemetése körüli botrányok miatt újra ismertté vált Nyirő József szerepel. Az új Alaptörvény, az államcsőd, a plágium és a telefonadó folytatja a sort - az év összes nagy témája megjelenik a Google keresőlistán.

Szerelem és macskaporszívózás

A lehangoló közügyek mellett az élet nagy kérdéseit is összegyűjtötték a kereső munkatársai. Rögtön két kategória is létezik: az egyik, amit a legtöbben kerestek, a másik pedig a 2012-ben legnépszerűbbé váló új témák. Nagyon biztató módon a legtöbbször beírt új kérdés a következő: "mi a szerelem?"

A második helyen azonban már az egyiptomi sírépítészet egyik típusára kérdeznek rá - mi a masztaba? - a harmadik helyezett pedig visszatér az örök kérdésekhez: mi a boldogság? A furcsa szavak közül még a Kalevala, a kuszkusz és a pünkösd szerepel a listán.

Az idei év nagy kérdései talán még viccesebbek. Az első helyen a Hogyan kell smárolni? kérdés található, a második helyen a Hogyan szerezzek pénzt? Az utolsó dobogós helyen a Hogyan porszívózzunk macskát? kérdés található, nem annyira a közérdeklődés, hanem egy mémként terjedő vicces videó miatt. Az év mémjét a Balaton jegére hajtó hummeres sofőröknek köszönhetjük.