A tévénkre pályázik a Google és az Apple

Nexus Q, I/O develeoper confrence
Vágólapra másolva!
Az androiddal vagy saját szoftverrel való összeházasítást még túlélték a tévék, de nem sokáig marad változatlan a nappali legfontosabb kütyüje. Az Apple, a Google és a játékipar egyik leginnovatívabb cégének számító Valve is arra készül, hogy saját képére formálja a tévét.
Vágólapra másolva!

Tévédizájnokkal kísérletezik kínai alkatrészszállító partnereinek segítségével. A Wall Street Journal amerikai napilap forrásai szerint a jövőben tévét mutathat be a cég. Az új eszköz nem csak egy, az Apple TV-hez hasonló set-top-box lesz, hanem nagyképernyős, nagy felbontású igazi tévé. "Formálisan még nem projekt, a tesztelés korai szakaszában járunk" - mondta a Wall Street Journalnak az egyik anonim forrása. A kezdeményezés nem teljesen új, a lap szerint az elmúlt években az Apple folyamatosan kísérletezett prototípusokkal, de egyik se jutott el a piacra dobásig.

Forrás: Apple
Nem vonzó a termék, amíg csak a kis dobozt gyártja az Apple

Az Apple már túl van néhány közepesen sikertelen tévés kísérleten. Az iTunes zene- és filmüzletet megjelenítő Apple TV set-top-boxok sosem voltak eléggé önálló termékek ahhoz, hogy tömegek vásárolják meg. Míg az átlagos médialejátszó egy pendrive-ról vagy hálózati merevlemezről is képes filmeket lejátszani, az Apple eszköz kezeléséhez jól jött, ha volt egy Macintosh is otthon. Az önálló, Apple filozófiát követő okostévének azonban lehet helye a piacon. Nem véletlen, hogy a cég előtt álló lehetőségeket számba vevő cikkünkben is ezt a kitörési pontot említették a szakérők az apró tuningok útjára visszacsúszó Apple kapcsán.

Egy erős majdnem: Nexus Q

A Google is tudhat maga mögött egy sikertelen okostévés próbálkozást. A Nexus 7 tablettel egy időben mutatta be a cég a Nexus Q nevű gömb alakú médialejátszóz, amelyen Android futott. A kütyüt csak előrendelni lehetett, és néhány hónap várakozás után a Google ezt a lehetőséget is megszüntette. A listára időben feliratkozók hozzájuthattak béta fázisú lejátszókhoz, ám boltban kapható termék nem lett a Nexus Q-ból.

Forrás: Google
Sajnálom Dave, nem veheted meg a Nexus Q-t

Amit a Google nem tudott megtenni, azt a kínai gyártók gond nélkül meglépték. Tucatnyi olyan okostelefon méretű set-top-box vásárolható meg, amelyek az Android operációs rendszer valamelyik verzióját futtatják. Ezek a dobozok úgy teszik okossá az otthoni tévét, hogy ugyanazokat az appok lesznek elérhetők a nagy képernyőn, amelyek a tabletről vagy a telefonról már ismerősek. Az eddigi légüres térben létező, csak a gyártótól származó appokat tartalmazó okostévékhez képest már ezek a barkácsolt androidos megoldások is sokkal jobbak. A Google-nek pedig van még lehetősége igazán tévére tervezett felületet és szolgáltatásokat adni a rendszerhez.

Surranópályán a nappaliba

Negyedik szereplőként csatlakozna a Playstation 3-at gyártó Sonyhoz, az Xbox 360-at áruló Microsofthoz és az online szolgáltatásokkal folyamatos küzdelemnben álló Nintendóhoz a Valve játékstúdió. A cég apró, logikus lépésekkel jutott el a csúcstámadásig. Mivel a Windows 8-at nem találták megfelelő platformnak a játékosok számára, a Valve linuxos fejlesztésekbe kezdett. A digitális játékbolt linuxos kliensét már bétatesztelik is az önkéntesek. Ezzel párhuzamosan készült el a bolt Big Picture nevű, távolról nézett nagy képernyőre tervezett felülete.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=XQ8SJGcFo2WobB26

A játékkonzolok vetélytársa lehet a média-PC

A kirakósnak már csak egy darabja hiányzik: az a linuxos konzolgép, amit a tévére köthetnek a játékosok. A Valve azonban sohasem tagadta a pletykákat, hogy dolgozik egy nappalikba szánt megoldáson. Gabe Newell Valve-főnök legutóbbi nyilatkozata szerint a rajongók által Steam Box néven emlegetett gép nem létezik, azonban a szórakoztató célú PC-kre telepíthető Steam programcsomag kész van. Newell azt várja, hogy a PC-gyártók előálljanak saját gépeikkel, amelyeken komolyabb játékok is futnak. Ha ez megvan, akkor a digitális játékbolt ötmillió felhasználója nem csak az asztali gép elé fog leülni játszani.