Tíz évet kapott Scarlett Johansson hackere

scarlett johansson
Vágólapra másolva!
Tíz évet kell a rácsok mögött töltenie annak az amerikai férfinak, aki korábban számos híresség e-mailfiókját feltörte, tavaly pedig Scarlett Johansson színésznő postafiókjából lopott el egy meztelen képet, amelyet az interneten is közzétett.
Vágólapra másolva!

A Floridában élő, 36 éves Christopher Chaney-t, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai tavaly októberben tartóztatták le közel egy éves nyomozást követően. A vizsgálatok kiderítették, hogy a férfi Scarlett Johansson eredetileg férjének készített meztelen fotójának ellopása mellett egy sor más híresség e-mail fiókját feltörte. Áldozatai között volt többek közt Mila Kunis amerikai színésznő és Christina Aguilera amerikai énekesnő is.

Christopher Chaney összesen több mint ötven amerikai híresség e-mail fiókját törte fel. Az ügyébern eljáró Los Angeles-i bíróság tíz év letöltendő börtönre ítélte a a férfit. Az ítélet indoklásában a bíró hangsúlyozta, hogy Chaney kibertérben véghez vitt tevékenysége ugyanolyan súlyú, mintha fizikai valójában zaklatta volna áldozatait. Chaney maga az ítélet után így nyilatkozott: "Nem tudok mást mondani, mint azt, hogy sajnálom. Akár arra is ítélhetnének, hogy többet ne használhassak számítógépet, az sem érdekelne."

A férfi a feltört postafiókokban lévő információkat pletykalapoknak továbbította, bizonyos esetekben pedig a hírességek nevében üzent más hírességeknek azért, hogy így jusson hozzá további képekhez vagy információokhoz. Christopher Chaney a levelezőrendszerekből többek közt szerződéseket és forgatókönyveket is megszerzett. A férfi ráadásul primitív módon fért hozzá a postafiókokhoz: egyszerűen rákeresett az interneten a hírességek személyes adataira, amelyeket a webes szolgáltatások jelszóhelyreállító funkcióján adott meg, hogy saját maga számára generálhasson új jelszót.