Eltörpül az ember a szupertévé mellett

Vágólapra másolva!
Hangvezérelt, átlátszó, az egész falat betöltő, hajlítható és szupervékony tévéket ígérnek a gyártók az idei CES-re, a világ legnagyobb technológiai vásárára. A méregdrága csúcstechnológia továbbfejlődése mellett az átlagos, megfizethető készülékek is egyre jobbak lesznek, és nemsokára talán a kötelező kábeltévés díjcsomagoktól is megszabadulhatunk.
Vágólapra másolva!

Szükség van csúcskészülékekre, amelyeket valójában senki sem tud megfizetni, de legalább lehet vágyakozni rájuk? A világ legnagyobb technológiai vásárának számító Las Vegas-i CES-re a Westinghouse cég szállítja azt a tévét, amelyet minden filmrajongó szívesen látna otthonában. A 110 hüvelykes - majdnem háromméteres - képátlójú óriástévé árát egyelőre nem is árulta el a gyártó. Csak egyedi megrendelésre készítik majd a LED-es háttérvilágítású tévét, bolti forgalomban nem lesz kapható. Az árról segíthet képet alkotni az a tény, hogy az LG és a Sony 84 hüvelykes tévéiért négy-ötmillió forintot kell kifizetni, a Westinghouse készülék ára valószínűleg bőven meghaladja ezt.

A 4K lesz az új HD

A Westinghouse nincs egyedül az óriási kijelzőjű, 4K-s felbontású tévéjével. A 4K a HD mellett újabb, még nem túl ismert rövidítés, amely a full-HD - másnéven 1080p - televízióknál négyszer nagyobb felbontású kép megjelenítésére alkalmas készülékeket jelöli. Míg a hagyományos HD-felbontást már magyar tévécsatornák, videojátékok, de akár a YouTube is képes kiaknázni, 4K-ban még a magyar mozik közül is csak néhányban tudnak vetíteni. Otthoni használatra még nem érhetők el filmek ilyen csúcsminőségben. Több gyártó kísérletezik olyan felbontású készülékek piacra dobásával, amelyekre még egyáltalán nem érhető el tartalom. Egy kézen meg lehet számolni, hogy hazánkban hány négyszeres HD-felbontással üzemelő mozi van, a Las Vegas-i szakkiállításon azonban már ennek a technológiának az otthoni felhasználását népszerűsítik.

forrás: Westinghouse
A kép persze csal, de tényleg el fog törpülni az ember a 110 colos tévé mellett

A 4K-s készülékeket már ismertebb gyártók, például a Sony, a Toshiba vagy az LG is bemutattak, de a technológia még messze van a tömeges elterjedéstől. A legtöbb néző átlagos méretű otthoni tévéjén valószínűleg észre sem venné egy HD-s és egy 4K-s film között a különbséget. Az utóbbi még az Apple legújabb, Retina-képernyős MacBook Pro gépénél is nagyobb, 3840 x 2160 pixeles felbontást jelent. A jelenlegi csúcstévék csupán 1920 x 1080 pixeles képet kínálnak, a minőségbeli különbség azonban csak nagy képernyőn érzékelhető.

Szabadon összelegózható előfizetést akar az Intel

A legnagyobb várakozás azonban nem a hagyományosan tévével foglalkozó cégek bejelentését előzi meg a CES-en, hanem az Intel január hetedikén tartandó sajtóeseményét. Mindenki tudni véli, hogy a chipgyártó olyan tévés beltéri egységen dolgozik, amely a kábeltévé- és internetszolgáltatóktól függetlenül lehetővé teszi majd a csatornákra való előfizetést. Az igazán merész várakozások szerint az eszközön akár egyes műsorokat is meg lehet majd venni, azaz aki például csak a South Parkot szeretné nézni, annak nem kell a rajzfilmsorozatot készítő Comedy Central teljes csatornájára előfizetnie.

Forrás: Sony
Az okostévék forradalmából kiszorult az Intel, pedig néhány tévébe bekerültek a chipjei

Az Intelnek elemi érdeke, hogy az eszköz sikeres legyen: a vállalat előtt jelenleg nincs más út, amellyel a chipjeit eljuttathatná a lakások nappalijaiba. Az eddigi okostévék jellemzően a táblagépekből ismert, rivális ARM lapkákat tartalmaznak. A technológiai lapok egymásnak teljesen ellentmondó információkkal rendelkeznek arról, hogy áll az Intel fejlesztése. A Techcrunch azt várja, hogy a CES-en bemutassák a készüléket, amely akár már tavaly is piacra kerülhetett volna, ha a cégnek sikerül megegyezni a tévétársaságokkal. A GigaOm üzleti blog és a Wall Street Journal szerint azonban leghamarabb az év közepén készülhet el az eszköz. Az új set-top-box bevezetése ráadásul az Egyesült Államokban is városról városra történne, így megbecsülni sem lehet, mikorra juthat el Európába, de biztos, hogy nem túl hamar.

Az Intel előtt kemény tárgyalások állnak, ha a jelenlegi, csatornacsomagokkal működő rendszert meg akarja változtatni. A felhasználóknak talán előnyére szolgálna az új rendszer, ám nem látni, milyen érvekkel fogja a csatornákat meggyőzni a cég. Hasonlóan forradalmi eszközt egyelőre még a mobilszolgáltatókat is magához idomító Apple-nek sem sikerült kidolgoznia.

A függönyt is behúzza az új Xbox?

A Microsoft két termékével is jelen van a nappalikban: az egyik az Xbox játékkonzol, amelyen multimédiás tartalmak, filmek is elérhetők, a másik pedig a Mediaroom nevű megoldás, amelyet IPTV-s szolgáltatást nyújtó cégeknek értékesít.

Forrás: R2 Studios
Tabletre és mobilra dolgozott a Microsoft által felvásárolt, irányítószoftvert gyártó cég

A cég következő tévés lépése valószínűleg az Xbox 360 konzol utódjához kötődik. A Microsoft a napokban jelentette be, hogy felvásárolja az R2 Studios nevű startup céget. A kábeltévés adásokat számítógépen is nézhetővé tevő Sling Media alapítója által indított cég lakásautomatizálással, médialejátszók vezérlésével foglalkozott. Termékeik között megtalálható volt a klímát, világítást, biztonsági eszközöket, redőnyöket átállítani képes Creston lakásvezérlő rendszerek irányítását a mobiltelefonra költöztető szoftver is. A társaságra egyébként vételi ajánlatot nyújtott be a Google és az Apple is.

A lakás szórakoztató-központjának szerepét már most is betölteni képes Xbox következő verziója várhatóan már nem csak a mozizásra lesz alkalmas. A konzol valószínűleg a play gomb lenyomásakor be tudja majd húzni a függönyt, leoltani a lámpát a megfelelően felkészített lakásokban. Az új konzolt egyelőre nem jelentette be a Microsoft, ám az Xbox Live szolgáltatást irányító igazgató blogján már megjelent egy visszaszámláló, amely a nyár közepi E3 videojátékos szakkiállítás elejéig hátralevő időt mutatja.

Hajlított kijelzőkkel rukkol elő a Samsung

A Samsung egy rejtélyes bejelentéssel próbálta meg - sikerrel - elérni, hogy mindenki a cégről beszéljen. Azt ígérték, hogy példa nélkül való, mégis időtlen dizájnnal rukkolnak elő. A sajtóesemény meghívóján a bemutatandó tévéről nem volt kép, csak egy ablakhoz vagy képkerethez hasonlatos átlátszó tárgy látszik rajta. A találgatás rögtön elindult, hogy átlátszó panellal rendelkező készülékkel vagy a szokásos mozis képaránytól eltérő arányú, formájú tévével készül-e a koreai vállalat.

Forrás: Samsung
Átlátszó tévé bejelentését várják a Samsungtól

A Samsung egyik leányvállalata, amely a televíziókban használt megjelenítőpanelek gyártásáért felelős, önálló bejelentéssel is készül. Hajlítható okostelefon- és tévékijelzőket fognak kiállítani a CES-en. Míg egy tévé esetében kevesebb értelme van a hajlított kijelzőnek, és talán csak a dizájn lesz tőle érdekesebb, az egyre nagyobb megjelenítőkkel felszerelt telefonok esetében áttörést jelenthetnek az összegyűrhető vagy felcsavarható kijelzők.

Beszélni is lehet az LG tévéhez

A legkevesebb jövőbeli technológiát, sci-fi kelléket a koreai LG ígérte be. A cég okostévéiben a jövőben megjelenik a hangvezérlés. Nem kell majd a nappali másik felébe átüvölteni, ha csatornát szeretnénk váltani vagy halkabbra szeretnénk venni a készüléket, a tévék Magic Remote nevű távirányítója mikrofonnal is fel lesz szerelve, így abba lehet belesuttogni a parancsainkat. A hangfelismerést az iPhone telefonok Siri asszisztens programját is működtető Nuance cégtől vásárolta az LG, így elképzelhető, hogy magyarul is érteni fognak az okostévék. Kicsi, de a tévévásárlók számra lényeges lépés továbbá, hogy az LG a jövőben csak LED háttérvilágítású televíziókat gyárt. A régebbi technológiát teljesen kivonja a piacról.

Forrás: LG
Kis lépésekkel halad az új okostévéket kiadó LG

A cég látványos újdonsága lesz egy OLED technológiát használó, 55 hüvelykes képátlójú készülék. A mobiltelefonokban, kézikonzolokban és kisebb tévékben már használt új kijelző sötétebb fekete megjelenítését tesz lehetővé, ráadásul használatával sokkal karcsúbb készülékeket lehet gyártani. A technológia hátránya, hogy még rendkívül drága: a full-HD-s felbontású készülék több mint tízezer dollárba kerül, míg hasonló méretű és tudású LCD-s tévéket ennek töredékéért lehet vásárolni.

Biztosak lehetünk abban is, hogy az LG új okostévéket fog bemutatni a 42 colostól egészen a 60 colosig. A készülékeken videokölcsönző, a csúcs számítógépes játékokat egyszerűbb kijelzőkön is elérhetővé tevő OnLive játékszolgáltatás és Google kereső is lesz. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy Android fut majd rajtuk. Arról pletykáknak, hogy a Palm által kifejlesztett WebOS mellett teszi le a voksát a független szoftverre vágyó LG.