Elefántfül-méretű mobilok jönnek

Vágólapra másolva!
A Las Vegasban bemutatkozó újdonságok alapján az idén a csúcsmobilok egyik fő ismérve a csaknem táblagéppel azonos méret lesz. A leghasznosabb újítással a Sony rukkolt elő, amelynek szupertelefonját akár a kádban is gond nélkül lehet használni, és nem törik ripityára akkor sem, ha az aszfalton landol a zsebből. Mit lehet még belezsúfolni a mobilba?
Vágólapra másolva!

Fürödni is lehet az év egyik legjobb mobiljával

Bár még csupán néhány nap telt el az idei évből, az már borítékolható, hogy a Sony új, Xperia Z nevű csúcsmobilja az év egyik legmenőbb készüléke lesz. Az iPhone 5-nél is fejlettebb paraméterekkel rendelkező telefon legfontosabb újítása, hogy teljesen vízálló - igaz, csak egyméteres mélységig -, de a kádban így is mindennemű kockázat nélkül lehet használni. Külön hitelesítéssel csak a víz- és porállóságáról rendelkezik a telefon, viszont a képernyőjét és a hátlapját is ütésálló réteg védi, jóllehet, az ellenálló képesség mértékét külön nem specifikálták.

Forrás: Sony
Fürödhet vele, és vízbe is ejtheti a Sony új csúcsmobilját, az Xperia Z-t

A hatalmas, 5 colos készülék full-HD felbontású, különböző képjavító technológiákkal is ellátott érintőképernyővel rendelkezik, beépített kamerájával pedig 13 megapixeles felbontású fotókat lehet készíteni. A legfrissebb Android-rendszer gyors működéséről ebben a telefonban egy négymagos Snapdragon lapka gondoskodik, a készülékről pedig 4G-s mobilszolgáltatások is elérhetők. Az akkumulátoros üzemidő javítása érdekében a Sony egy olyan funkcióval is bővítette az alap Android-rendszert, amely készenléti módban leállítja a futó alkalmazásokat, ez a gyártó szerint jelentősen javíthat az üzemidőn. A Sony Xperia Z ára még nem ismert, de funkcióit tekintve vélhetően az iPhone 5-tel és a Samsung Galaxy III-mal azonos árkategóriában indul majd a vásárlók kegyeiért még az első negyedév folyamán.

Az olcsó mobilok is egyre nagyobbak lesznek

Nem csak a csúcsmobilok gyártói, de az olcsóbb készülékeiről ismert tajvani Huawei és a kínai ZTE, illetve az Alcatel márkanevet birtokló kínai Nancsing Panda Electronics gyártó is lát fantáziát az óriásképernyős mobilokban. A Huawei Ascend Mate nevű készüléke 6,1 colos képernyővel rendelkezik, vagyis még az eddigi csúcstartó Samsung Galaxy Note óriásmobiloknál is nagyobb, alig kisebb egy Nexus 7-es táblagépnél.

Forrás: Huawei
A Huawei telefonja már majdnem akkora, mint egy tablet

A telefonban négymagos processzor, két gigabájt memória és a full-HD-nál kisebb, 1280x720 pixeles felbontású kijelző és 8 megapixeles kamera kapott helyet. Előnye viszont, hogy még a dél-koreai riválisánál is jóval nagyobb, több mint négyezer milliamperórás kapacitású akkumulátorral szerelték fel, ezzel mintegy húsz órás aktív üzemre képes a gyártó szerint.

A ZTE Grand S nevű óriásmobilja az új Sony csúcsmobil közvetlen riválisa lesz, mivel ugyancsak 5 colos, full-HD-s képernyővel bír, és a kamerája is 13 megapixeles, továbbá ugyancsak négymagos processzor hajtja meg. Gyártója szerint említésre méltó még a szupervékony 6,9 milliméteres vastagság, amelyet nyilván az tesz lehetővé, hogy mindössze 2500 milliamperórás akkumulátor kerül ebbe a modellbe az első hírek szerint, ami a Galaxy Note-énál is kisebb kapacitású. A készülék hivatalos ára még nem ismert, de a pletykák szerint százezer forint körüli összeg reális lehet ezért a mobilért.

Forrás: Alcatel
Már Kínában készül, de vonzó az új Alcatel

Már nem a francia anyacég, hanem egy kínai társaság jogosult Alcatel márkanéven mobiltelefonokat gyártani. Ezek legújabb csúcsmodelljei, a Scribe X és a Scribe HD LTE ugyancsak ötcolos képernyővel rendelkeznek, az utóbbi ráadásul full-HD-felbontást is kínál. A készülékeket négymagos processzorral és 12 megapixeles kamerával szerelik fel, az LTE-s változat a negyedik generációs mobilinternettel is kompatibilis.

Tényleg kell óriásmobil?

Az óriásképernyős mobilok nem számítanak újdonságnak, a Samsung tavalyelőtt már 5,3 colos, tavaly 5,5 colos Galaxy Note mobilokat dobott piacra. Eddig azonban semelyik másik ismert gyártó nem merte belevágni a fejszéjét. Az angol szakzsargonban már külön nevet is adtak az óriásmobiloknak: a "phablet" - magyarul pedig leginkább a tepsifon - kifejezés jelöli azokat a mobilokat, amely már majdnem akkorák, mint egy tablet. Elvileg egy ilyen eszköz univerzálisan használható, tehát megvásárlójának nem kell külön táblagépet és okostelefont vásárolnia. Ugyanakkor a mindennapi használatban még nem bizonyítottak az óriásmobilok széles körben. Saját tapasztalataink szerint egy öt colnál nagyobb, hatalmas készüléket még szupervékony kivitele ellenére is szokatlan használni, telefonáláskor eltakarja az ember fél arcát, és a farmer zsebéből is eléggé kitüremkedik.

Fotó: [origo]
Ekkora egy 5 és fél colos Galaxy Note 2 a kézben

Nem véletlen, hogy az okostelefonok piacát az iPhone-nal megreformáló Apple is szokatlanul konzervatívan állt a méret kérdéséhez. Évekig ragaszkodott a 3,5 colos képátlóhoz, és tavaly is csak egy 4 colos "nagy" iPhone-nal rukkolt elő, ami a teljes kínálat tükrében már csaknem kompakt méretnek tekinthető.

Nem az Apple éve lesz 2013

Az [origo]-nak nyilatkozó mobilipari szakértők egyetértenek abban, hogy 2013 nem az iPhone éve lesz. Már a tavalyi felhozatalból is jól látszott, hogy a gyártók beérték az Apple-t a készülékek használhatóságában és tudásában is. Az iPhone már csak a patrióta amerikai piacon képes vezetni, a világ többi részén az Android dominál, és ez még évekig nem is fog változni. Egyelőre a közeljövőben megjelenő telefonos Firefox és Ubuntu szoftverek nem számíthatnak számottevő felhasználóra, és a Windows Phone sem áll áttörés előtt, bár a magyar piacon az utóbbi platform az olcsóbb modellek térhódításának köszönhetően már tíz százalék körüli részesedést szerzett - mondta az [origo]-nak Dobó Mátyás mobilkommunikációs szakember.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az iPhone-t egyelőre nem hizlalták óriásira

Pintér Róbert, az eNet cég mobilkutatás-vezetője szerint is leginkább a telefonjain már negyedévente közel tízmilliárd dolláros profitot produkáló Samsungra lesz érdemes figyelni az idén. A szakember szerint a dél-koreai céggel szemben egyedül az Apple tudja tartani magát, ám a Samsung leginkább többi versenytársának kárára fogja bővíteni eladásait az idén.

Megint elmarad a forradalom

A szakértők nem számítanak forradalmi újdonságra a mobiltelefonok körében az idén. Dobó szerint a technológia még több év távolságra van a végfelhasználói eszközöktől, Pintér szerint az idén már legalább az első flexibilis készülék prototípusát bemutatja majd valamelyik gyártó. Egy 2013-as okosmobil tipikusan gyorsabb processzort, nagyobb képernyőt tartalmaz tavalyi elődjénél. A két szakértő szerint az eszközök összeérintésével megvalósuló adatátvitelt lehetővé tevő NFC-technológia sokkal több mobiltelefonban lesz megtalálható, így az ezen alapuló, bankkártya helyett is használható fizetési megoldások is szélesebb körben elterjedhetnek ebben az évben.

Dobó Mátyás szerint a vezeték nélküli töltési megoldások az idén sem válnak széles körben elterjedtté, de az valószínű, hogy praktikussága miatt a kábel nélküli technológia már több telefonban lesz jelen, mint tavaly - az itthon kapható telefonok közül csak a Nokia 920-as csúcsmobil támogatja ezt a technológiát. Pintér Róbert szerint jelenleg a mobilpiacon a tévégyártókéhoz hasonló háború zajlik: mindenki kicsivel nagyobb, okosabb modellekkel akar előrukkolni riválisainál. A szakember úgy véli, hogy míg egészen mostanáig egy okostelefon birtoklása csak előny volt, 2013-ban már kifejezetten cikivé válhat, ha valakinek még butatelefonja van, és nem nagymamakorú.