Vágólapra másolva!
Percenként tíz szót fog tudni kimondani új beszédszintetizátorával Stephen Hawking. A neves tudósnak az Intel fejlesztette tovább a beszélőgépét - adta hírül a The Verge informatikai híroldal.
Vágólapra másolva!

A telefonok T9-es szótárához hasonló funkciót építettek bele az Intel mérnökei Stephen Hawking beszédszintetizátorába. A fejlesztésre azért volt szükség, mert a motoros idegsejtek sorvadásos betegségétől (Motor Neuron Disease) szenvedő fizikus állapota folyamatosan romlik. Az izomrostok mozgatásáért felelős idegsejtek elhalása miatt a híres tudós egyre lassabban tudja mozgatni azokat az izmait, amelyekkel az eddig használt beszélőgépét irányította.

Hawking az egyik orcájával tudja mozgatni azt a kurzort, amivel egy folyamatosan görgethető ábécéről választhat ki betűket. A tudós állapota miatt azonban ezzel a módszerrel percenként csupán egy szót képes összerakni. A beszédsebesség növelése miatt Hawking Gordon Moore-t, az Intel alapítóját kereste meg.

Forrás: AFP/Getty Images/Frederick M. Brown
Percenként öt-tíz szó kimondására lesz alkalmas az új rendszer

A cég egyik ötlete, hogy növeljék meg a Hawking által szövegbevitelhez használt gesztusok számát. Ha egy izomcsoport helyett kettőt használna a rendszer, akkor a karakterek kiválasztása helyett használhatna morzekódot is a tudós.

"Egy új, karaktervezérelt felületet készítettünk, jobb szókiegészítő móddal" - mondta Justin Rattner, az Intel technológiai igazgatója. A rendszer olyan lehet, mint a mobilok prediktív szövegbevitele, a félig begépelt szavakra már ajánl teljes alakokat, így nem kell mindent végigírni. Rattner azt reméli, hogy öt-tízszeres gyorsulást is el tudnak érni az új szövegbeviteli motorral, ami lehetővé tenné, hogy a 71 éves Hawking új könyveket írjon.

A Scientific American tudományos folyóirat szerint a tudós jelenlegi felszerelése egy webkamerával felszerelt táblagépből áll, amellyel Skype hívásokat bonyolít. Kerekesszékének aljára van szerelve egy hangerősítő, feszültségszabályzók és egy olyan USB eszköz, amely a Hawking szemüvegére szerelt infravörös arckamerától kap adatokat. A szék hátulján található a tudós beszédszintetizárora, ami egy soros-USB átalakítón keresztül kapcsolódik a rendszerhez.