Újra szexivé próbál válni a Blackberry

blackberry
Vágólapra másolva!
Teljes átalakulással próbálja megmenteni magát a Blackberry mobilok gyártója. Az új névre váltó kanadai cég az iPhone-hoz hasonló készüléket adott ki, és még házon belüli sztárt is toborzott a készülék népszerűsítéséhez.
Vágólapra másolva!

Legismertebb terméke, a Blackberry okostelefon a nevét vette fel a kanadai Research In Motion cég. Az okostelefonok piacának harmadik helyéért küzdő cég új operációs rendszerrel, készülékekkel, és a globális kreatív vezetőnek pedig Alicia Keys amerikai popdívát kérte fel.

A január utolsó előtti napján bejelentett Blackberry Q10 mindent megőriz, amit a márka régi hívei kedveltek. Nagy felbontású kijelzője alatt teljes fizikai billentyűzet található. A lényeges újdonságot csupán az jelenti, hogy ezen a mobilon már a Blackberry tízes sorszámú operációs rendszere fut.

Forrás: Blackberry
Ha nem lenne rajta logó, nem mondanánk meg, hogy Blackberry

A lényeges újításokat a Z10 típusjelű, szintén új készülék hozza. Ez 4,2 hüvelykes HD-felbontású érintőképernyővel rendelkezik, és pont úgy néz ki, mint egy androidos csúcskészülék. Ha nem lenne a kijelző alá ezüst betűkkel kiírva a Blackberry név, meg se lehetne tippelni, melyik céghez köthető a telefon.

A készülékben kétmagos, 1,5 gigahertzes processzor dolgozik. Saját memóriája két gigabájt, a felhasználó pedig 16 gigabájt tárhellyel gazdálkodhat. Ha ez nem lenne elég, mikro-SD kártyával bővíthető a mobil egészen 48 gigabájtig. A készülék mindkét kamerája képes HD-s felvételre, a hátlapi fényképezőgéppel pedig nyolc megapixeles fotókat is lehet csinálni.

Egy jó telefonnál több kell a megváltáshoz

A The Verge gyorstesztje szerint a telefonnak csupán az elégtelen kapacitású akkumulátor a gyengesége. Illetve a Blacberry 10 operációs rendszer néhány meglepő, kiforratlan megoldása lepte meg a tesztelőket. Összességében azonban kedvező a Z10-ről kialakított kép. A Blackberry képes volt egy olyan telefont gyártani, amely versenyre kelhet az iOSt és androidot futtató csúcstelefonokkal.

forrás: Blackberry
Az új Blackberry Q10 - az elmúlt tíz évben bármikor készülhetett volna a kép

A két új Blackberry mobilnak azonban először a Windows Phone 8 operációs rendszerrel rendelkező Nokiákkal kell megküzdeniük. Azokkal a remek minőségű, jó operációs rendszerrel felvértezett okostelefonokért, amelyekkel a Microsoft próbálja meg biztosítani a túlélését. És bár a harc komoly, semmi garancia nincs arra, hogy az okostelefonpiac harmadik szereplőjének van értelme lenni. Míg a Blackberry nem jött, a Nokia Lumiák eladásai stagnáltak. Az iPhone és Samsung Galaxy telefonjai elszívták a levegőt az alternatív okostelefonok elől. Ez lehet az új Blackberryk legkomolyabb problémája is