Itthon drága az új Google-mobil

Vágólapra másolva!
Sosem lassul be, és olyan könnyű, mintha nem lenne benne akkumulátor, de a vártnál sokkal többe kerül Magyarországon az új Google-mobil. Kipróbáltuk a Nexus 4-et.
Vágólapra másolva!

A legújabb Google csúcskészülék eddigi sorsa eléggé hányatott: nagyszabású bejelentését tönkretette a Sandy-hurrikán, az olcsósága miatt nagy durranásnak ígérkező készüléket gyártó LG pedig gyakorlatilag lecsúszta vele a teljes karácsonyi szezont. A Nexus 4-es első példányait ugyanis hamar elkapkodták, így világszerte csak január legvégén jelent meg a boltok polcain.

Itthon dupla annyiba kerül

A Google saját márkanevét viselő készülék amerikai bejelentésekor a keresőcég azt kommunikálta, hogy az új Nexus rendkívül jó vétel lesz, hiszen nyolc gigabájtos változata 65 ezer, dupla ekkora tárhelyet kínáló kiadása pedig 75 ezer forintnak megfelelő áron fog a boltokba kerülni. Bár a keresőcég akkor nem közölte az európai árakat, a két kontinens árai között nem szokott nagyságrendbeli különbség lenni.

Fotó: [origo]

Az alsó menügombok csak a képernyőn jelennek meg, fizikailag nem léteznek

Ehhez képest elkerekedhet a szeme a hazai vásárlónak, a telefon 16 gigabájtos változatának hűségszerződés nélküli listaára ugyanis 185 ezer forint a Nexus 4-et egyelőre kizárólagos forgalmazóként árusító Telenornál. Ennél ugyan jóval kedvezőbb a 140 ezer forintos - ugyancsak hűség nélküli, de csak a cég hálózatán használható - feltöltőkártyás konstrukció, de még ez is a duplája a téli premieren bejelentett áraknak. Az amerikai és a magyarországi árak nem feleltethetők meg pontosan egymásnak, de a dupla ár még így is meglepő.

Fotó: [origo]
Végre nem unalmas az LG mobiljának formaterve

Az árral kapcsolatban a gyártótól nem kaptunk hivatalos kommentárt, a Telenor pedig hivatalos Facebook-fiókján jelezte, hogy az európai országok többségében hasonló áron kapható a készülék. Utánanéztünk, a Nexus 4-et kizárólag ott lehet olcsón beszerezni, ahol a Google Play nevű online boltjából eszközöket is lehet rendelni. A Google egyelőre csak az USA-ban árulja olcsón a saját márkanevét viselő készülékét, hiszen ott zeneboltot és internetes tékát is működtet, ez valószínűleg azért van így, mert ezeken a piacokon ellensúlyozni tudja a Nexus 4 alacsony árát, amelyet valószínűleg maga is megtámogat. A hozzánk legközelebb eső Egyesült Királyságban már 95 ezer forintnak megfelelő fontért meg lehet rendelni egy tizenhat gigás Nexus 4-et. Hasonló vételárért a magyar operátornál két év előfizetésre és egy közepes tarifacsomagra vonatkozó hűséget is vállalni kell.

Ez a mobil sosem szaggat

Bár a Nexus 4 legfontosabb vonzereje a kedvező ár, az LG okostelefonja még magas árához képest is elég jó felszereltséget kínál. Belsejében egy négymagos, másfél gigahertzes lapka dolgozik, az Android 4.2-es rendszer futását pedig a két gigabájt memória teszi zökkenőmentessé. Ezek a paraméterek nagyjából megegyeznek a tavalyi év egyik nagy dobásának számító Samsung Galaxy S III-éval. Az új Nexus sosem lassul le, a menü és az appok gyorsan pörögnek rajta, elindul rajta minden 3D-s játék, és a HD-felbontású videók sem okoznak gondot a készüléknek. A beépített hangszóró és mikrofon működését hangzásjavító technológiák segítik, az olcsóbb készülékekkel szemben ezen a mobilon biztosan jobban fogják érteni a tulajdonos mondanivalóját. A telefont kézbe véve még könnyű súlya is rögtön szembetűnik.

Fotó: [origo]
A 4,7 colos képernyő már pont elég nagy mindenhez, de még zsebben is elfér

Az LG telefonja a riválisénál picivel kisebb, 4,7 colos képernyővel bír, amely 1280x768 pixeles felbontást kínál, 318 ppi-s (pixel per inch) képpontsűrűsége pedig nagyjából az iPhone Retina képernyőjéhez hasonló, és Gorilla üveg óvja felületét a sérülésektől. Méretéből adódóan az érintőképernyő álló módban is elég széles a kényelmes gépeléshez, egy üzenet megírásához nem kell feltétlenül fekvő módban tartani.

Természetfilmes funkciót is kapott a kamera

A Nexus 4-es nyolc megapixeles digitális kamerát kapott, amely full-HD felbontású videó rögzítésére is alkalmas. Állóképes minősége átlagosnak mondható, mozgóképes teljesítményét viszont kiválónak találtuk. Mindkettő rendelkezik egyedi extrával: az előbbi jól használható panorámafotós képességgel, az utóbbi pedig a természetfilmekből ismert gyorsfelvételek készítésére is alkalmas.

http://www.youtube.com/v/S90YovOQIAA?hl=hu_HU&version=3A YouTube-on teljes minőségében is megnézheti a Nexus 4-gyel felvett videónkat

A készülék működésével kapcsolatban igazából nem találtunk hiányosságot, bár a Nexus 4 akkumulátoros üzemideje átlagosnak számít, mindenképpen naponta fel kell tölteni ezt a telefont. Sokak számára nem lehet praktikus, hogy az akkumulátor nem kivehető, az itthon kapható 16 gigabájtos háttértár pedig nem bővíthető külső memóriakártyával. Az iPhone-hoz hasonlóan a microSIM-kártyához csak a telefonhoz adott miniatűr szúróval lehet hozzáférni, ez viszont bizonyára épp akkor nem lesz kéznél, amikor szükség lenne rá.

Olcsóbban az egyik legjobb lenne

Ha az eredeti, amerikai áráért lehetne itthon megvenni a Nexus 4-et, biztosan azt ajánlanánk, hogy minden okostelefonra vágyó ember rohanjon a boltba az LG készülékéért. Száznegyvenezer forintos feltöltőkártyás árával már több kihívója is van a készüléknek a Samsung és a HTC csúcsmobiljai képében, de az iPhone-nál még így is sokkal olcsóbb.