Google-lal telefonálnak az űrhajósok

űrállomás, ISS
Vágólapra másolva!
A Google videotelefonját használva lehet beszélgetni a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó asztronautákkal. Az egy órás beszélgetésre február 22-én kerül majd sor.
Vágólapra másolva!

Előre rögzített videós kérdéseket és a közösségi oldalra frissen beküldött kérdéseket is meg fognak válaszolni a Nemzetközi Űrállomás asztronautái. Akinek már van ötlete és rendelkezik webkamerával, az akár ma is feltöltheti a YouTube-ra a videóját. Csupán két feltételnek kell megfelelni: a kérdés nem lehet hosszabb harminc másodpercnél és a videót pedig el kell átni az #askAstro címkével. A netes interjú szervezői a Twittert és a Google+-t is figyelni fogják az #askAStro címkés kérdésekért, a Facebookon pedig külön oldala lesz a rendhagyó alkalomnak.

A Google Hangouts nevű videotelefonjával tízfős szobákat lehet létrehozni. Ez elég ahhoz, hogy akár az ISS-en tartozkodó mind a hat űrhajós saját webkamerával lehessen jelen a beszélgetésben, vagy hogy megmutassák az űrállomás különböző részeit. A nézők majd YouTube-on és a Google+ közösségi oldalon követhetik élőben a beszélgetést.

Az interjúban oroszlánrészt vállal majd Chis Hadfield kanadai űrhajós, aki egy öt hónapos program keretében van a Nemzetközi Űrállomáson. Hadfield korábban már szakított arra időt karácsonyeste, hogy elkészítse az első űrben rögzített dalt egy 2001 óta az űrállomáson levő gitárral. A Jewel in the Night című felvételt bárki meghallgathatja a Soundcloud zenemegosztón.