Vírusokkal lopnak egymástól játékpénzt a gyerekek

Vágólapra másolva!
Már tizenegy éves gyerekek is képesek olyan számítógépes kártevőket írni, amelyekkel mások online játékos vagy közösségi oldalakon lévő fiókjait tudják feltörni.
Vágólapra másolva!

A vírusvédelmi szoftvereket fejlesztő AVG cég kutatói már több olyan kártevőre bukkantak, amelynek visszafejtésekor kiderült, hogy azt biztosan nem profik, hanem amatőrök írtak. Egy esetben konkrétan be is tudták azonosítani a kártevő írójaként egy kanadai gyereket - adta hírül a BBC brit közszolgálati médium.

Több esetben rábukkantak már olyan kártevőkre, amelyek szintén nem profi programozók munkái voltak, és kifejezetten gyerekek körében népszerű online játékokból való adatlopásra készültek. Ezeknek a kártevőknek a többségét olyan egyszerűbb programnyelvekben írták, mint például a Visual Basic, amelyet a hivatásos kártevőkészítők biztosan nem használnak. Ráadásul sokszor tipikus iskolásokra jellemző hibákkal voltak tele a kódok.

Egy esetben például a Runescape nevű internetes szerepjátékhoz kiadott, ingyenes pénzt generáló csalásnak álcáztak egy kártevőt, amely valójában a felhasználó belépési adatait lopta el. Azonban a kódban közvetlenül benne volt az az e-mail cím, amelyre az adatokat továbbította a kártevő, ilyen amatőr hibát pedig egy profi kiberbűnöző biztosan nem ejtene. A vizsgálatok során kiderült, hogy a cím egy 11 éves kanadai kisfiúé - írja a BBC.

Az AVG szakértői szerint az informatika oktatása mellett figyelmet kellene fordítani arra is, hogy a gyerekek megértsék, milyen programokat szabad, és milyeneket nem szabad készíteniük.