Zöld utat kapott a gépszem

retina, chip, vak
Vágólapra másolva!
Az illetékes amerikai hivatal jóváhagyta az első mesterséges retina alkalmazását: a látássérült emberek testébe műtéti úton beépíthető eszköz sok esetben képes legalább részlegesen visszaadni a látást. A  szerkezet viselője képessé válhat tárgyak, emberek alakjának érzékelésére, valamint a sötétség és világosság megkülönböztetésére.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal csütörtökön hagyta jóvá az Argus II típusú mesterséges retina orvosi célú alkalmazását, ami jelentős lépést jelent a látáskutatásban - számolt be a New York Times amerikai napilap. Az eszköz alkalmazását Európában már két évvel korábban jóváhagyták a sérült retinájú betegek kezelésére.

Digitális kamera kommunikál az aggyal

A mintegy harmincmillió forintba kerülő mesterséges retinát műtéti úton lehet beépíteni a látássérültek szervezetébe, ahol hatvan darab elektródán keresztül képes továbbítani a képi információt az agy felé, megkerülve az eredeti retina sérült részeit. A mesterséges szem egy beépített videokamerát tartalmazó napszemüveget, és egy zsebben hordható, akkumulátoros képfeldolgozó egységet is tartalmaz.

Bár az Argus II nem képes visszaadni a látást eredeti minőségben, jelentős segítséget nyújthat a láttássérülteknek, mert tárgyak, emberek, objektumok formáit ki tudják venni alkalmazásával, és a sötétsétet és világosságot is meg tudják különböztetni, ami a mindennapokban jelentős segítséget jelent.


Az Argus II bemutatója

Embereket, tárgyakat ki lehet venni vele

A New York Times cikke szerint optimális viszonyok mellett akár kellően nagy, a háttértől eltérő kontrasztú betűk vagy számok is felismerhetőek a mesterséges retinával, de kivehető vele például egy közeledő autó is. A húsz éves munkával kifejlesztett Argus II klinikai tesztelésében ötven európai és amerikai ember vett részt.

Egyikük, egy látássérültté vált nyugdíjas villanyszerelő a lapnak úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a mesterséges szem segítségével képes észlelni az előtte álló, vagy közelében haladó embereket, illetve észlelni tudja a járda és az úttest határait is. Az Egyesült Államokban az örökletes vakságban szenvedő betegek kezelésére engedélyezték az Argus II-est. Esetükben az ideghártyán elhalnak a fény érzékeléséért felelős sejtek. Az eszköz széles körú alkalmazása előtt további tesztekre lesz szükség, mivel egy különleges engedély teszi lehetővé alkalmazását a tengerentúlon, de így is több ezer ember számára válhat elérhetővé.