Önbizalomhiányos robotautó Angliából

Vágólapra másolva!
Lézerszemekkel és kamerarendszerrel figyeli az utat a brit tudósok robotautója. A kocsi nem rendelkezik annyi önbizalommal, mint a Google autója, cserébe sokkal olcsóbb.
Vágólapra másolva!

A Google önmagát vezető autójának olcsó klónját fejlesztette ki az Oxford Egyetem - adta hírül a The Guardian brit napilap. A kocsi előre néző 3D-s lézerszkennerekkel és kamerarendszerrel van felszerelve, az ezek alapján felépített terepképet veti össze a beépített térképének adataival. A vezetést csak akkor veszi át, ha eléggé biztonságban érzi magát az úton. A rendszer nem teljesen autonóm, a sofőrnek úgy kell mérlegelnie a használatát, mintha időnként egy kezdő sofőrnek adná át a kormányt.

A brit robotpilóta ráadásul nem rendelkezik GPS-szel, és csak olyan terepeken ajánlja fel, hogy vezet a sofőr helyett, amit ismer. A munkába járáshoz ez megfelelő lehet, mert az emberek ritkán változtatnak a bevált útvonalakon. "A városaink nem sokat változnak. Ha pedig a robotautó ismerős épületeket észlel, akkor szól a sofőrnek, hogy ez ismerős, akarod, hogy vezessek" - mondta Paul Newman professzor, a projekt vezetője a Guardian brit napilapnak. A szoftver a kocsi előtt átszaladó gyalogosokra is figyel.

Pártízezer forintos funkció lehet a jövőben

Az oxfordi technológiát egy Nissan Leaf elektromos autóba szerelték be, és egyelőre csupán 65 kilométer per órás sebességgel tesztelték. Az új rendszer komoly előnye, hogy lényegesen olcsóbb a Google komolyabb robotautóinál. A kísérleti autóba ötezer fontnyi műszert szereltek be, de a csoport szerint le lehet szorítani száz fontra a robotosítás árát.

Az ár leszorítása mellett a robotautók összekapcsolása a következő logikus fejlesztési irány. 3G-s vagy 4G-s kapcsolaton egymástől tölthetnének le térképadatokat egymástól az autók. Az oxfordi tudósok szerint tizenöt év múlva teljesen elterjedtek lesznek a maguktól navigáló autók. Még az is elképzelhető, hogy a parkolóhely-keresés unalmas tevékenységét teljesen rá lehet majd bízni a robotokra.