Speciális csoport vadászik a lopott iPhone-okra

Vágólapra másolva!
Külön nyomozócsoportot hoztak létre a New York-i rendőrségen kifejezetten az iPhone-lopások felderítésére.
Vágólapra másolva!

New Yorkban olyan gyakorivá vált az Apple által gyártott okostelefonok ellopása, hogy a helyi rendőrség, az NYPD külön ezek felderítésére dedikált csoportot alakított ki. Bár az egység alapvetően nem Apple-termékekre fókuszál, hanem bármilyen gyártmányú készülékek felderítésére, a legtöbb esetük iPhone-nal vagy iPaddel kapcsolatos.

A helyi rendőrfőnök helyettese, Paul Browne a CNN amerikai hírcsatorna portáljának úgy nyilatkozott, hogy egy éve számottevően megemelkedett az Apple által gyártott termékek lopása a városban. A statisztikák szerint New Yorkban tavaly három százalékkal emelkedett a bűnesetek száma, főként az iPhone-ok és más Apple-eszközök tolvajlása miatt. Browne szerint ha ezeket nem vennék számításba, tavaly a bűnesetek száma nem nőtt, hanem csökkent volna.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A nyomozócsoport az ellopott készülékek gyári száma alapján dolgozik, amelyet továbbítanak a gyártónak. A rendőrség ezt követően lekéri az eszközök újbóli aktiválásával kapcsolatos adatokat, például IP-címeket is, amelyek alapján sokszor sikerül megtalálni az eszközöket. A rendőrség tapasztalatai szerint a New Yorkban ellopott táblagépek és okostelefonok háromnegyede a városon belül talál új gazdára, de a többi sem lépi át az azonos nevű állam határát.