Megtapiztuk az év legjobb mobiljait

motorola, mwc 2013
Vágólapra másolva!
Ha tetszik, ha nem, a 2013-as év az elefántfül méretű óriásmobilokról fog szólni. Ezt erősíti meg a Mobile World Congress, a világ legnagyobb mobilexpója, ahol tudósítónk az idén is egymásra licitáló gyártókkal találkozott. Első körben az idén érkező csúcskészülékeket vesszük sorra.
Vágólapra másolva!

A reklámanyagok szerényen csak a világ leggyorsabb okostelefonjának nevezik a Huawei új csúcskészülékét, az Ascend P2-est, a kínai mobilgyártó kézilabdapálya méretű standján pedig további legeket tulajdonítanak a készüléknek. Méréssel nem igazoltuk, hogy igazat állít-e a mobilcég, de az biztos, hogy az új okostelefonja iszonyatosan fürge.

Kínai mobil a világ leggyorsabbja

Az Ascend P2-es egyébként 4,7 colos képernyővel rendelkezik, működéséről pedig egy másfél gigahertzes, négymagos lapka gondoskodik. A képernyő HD-felbontású, egyéb jellemzői pedig nagyjából megegyeznek a versenytársakéval. 2013-ban egy csúcsmobilnak tíz megapixelesnél nagyobb kamerával - esetünkben ez 13 megapixel -, HD-videorögzítéssel és legalább egy gigabájt memóriával kell rendelkeznie. És nem árt, ha a drága készüléket Gorilla-üveg védi, abból is az új, kettes változat. Ez mind megvan ebben a készülékben.

Forrás: Szedlák Ádám [origo]

Az Ascend P2 komoly előnye, hogy a felhasználói felület "iPhone-osan" gyorsan reagál. Annyira, hogy az időnként tévedésből megnyomott kameragomb azonnal el is indítja a kamerát: nincs idő a vissza gomb lenyomására, rögtön beugrik a fotós felület. A Huawei saját, Emotion UI nevű, Androidra épülő kiegészítő felületének használata magától értetődő és kényelmes.

Az új iPhone egy HTC?

A HTC One kézbevétele után másodpercekig azon agyaltam, hogy vajon mit keres a legújabb iPhone a HTC standján? A készülék zavarba ejtően szép: kézbe illően domború hátlapja alumíniumból készült, a kerete kerámia, a sok műanyag telefon után igazi öröm kézbefogni. HTC Sense nevű saját felhasználói felülete jóval szellősebb, mint az Android nyitóképernyője. Ez egyrészt több lapozgatással jár, ami közben nyilvánvalóvá válik, mennyire gyors a négymagos, magonként 1,7 gigahertzes processzorral rendelkező készülék.

Fotó: Szedlák Ádám [origo]

A HTC most bátran szabta át az Androidot, olyan funkciókat adva hozzá, mint a legfrissebb híreket, információkat megjelenítő Blinkfeed, amely a mindennapok hasznos eszközévé teszik a telefont. Már csak az kell, hogy nyár elején ne jöjjön a cégtől egy újabb csúcsmodell, hiszen a nem túl jó helyzetben lévő tajvani gyártó gyakran dobja sutba meglévő készülékeit egy-egy új készülék kedvéért ahelyett, hogy a régebbieket támogatná rendesen.

Üvegből és műanyagból építkezik az LG

Az LG menti meg azokat, akik mindenképpen nagy teljesítményű, négymagos processzorral rendelkező csúcstelefont akarnak, viszont nem akarnak egy hathüvelykes képernyővel felszerelt monstrumot magukkal cipelni. Az Optimus G nevű telefonjukban négymagos, másfél gigahertzes Snapdragon processzor dolgozik, képes használni a 4G-t, 4,7 hüvelykes kijelzője pedig HD-felbontású. A telefont ráadásul sokkal jobb kézbe venni, mint a szintén az LG által gyártott, az [origo]-n is bemutatott Nexus 4-et. Az Optimus G-nek ugyanis az elő- és a hátlapját is karc és törésálló Gorilla Glass borítja.

Forrás: Szedlák Ádám [origo]

De nem is az előbbi, hanem a készülék frissített verziója az újdonság: ezt Optimus G Prónak hívják, és a legfrissebb trendekhez illeszkedik, kijelzője például 5,5 hüvelykes, full-HD felbontású. Különlegessége az iPhone 5-nél is nagyobb, 440 ppi-s képpontsűrűség, amivel minden versenytársát maga mögé utasítja a képernyő minősége terén. Az Optimus G Pro teljesítményén is tuningoltak egy keveset a mérnökök. A processzormagok 1,7 gigahertzen futnak, ami elég gyorsítás ahhoz, hogy a nagyobb felbontás ellenére ne szaggasson a menü. Ekkora méretnél azonban üveg hátlapra nem telt, az Optimus G kiábrándítóan műanyag. De ennyi hibát meg lehet engedni a kiállítás egyik legmeggyőzőbb telefonjának.

A túl sok csicsa megöli a full-HD-s mobilt

Mintha csak az "aki sokat markol, keveset fog" közmondás illusztrálására készült volna el a ZTE Grand S LTE márkajelzésű új mobilja. A készülék fejlesztői a pergő és forgó menük, 3D-s lapozáseffektek megszállottjai lehetnek, ez a sok vizuális extra azonban a használhatóság rovására megy: az androidos mobil kiállított példányának elég lomha volt a menüje. Pedig a 2 gigabájt memória és az izmos Qualcomm processzor megléte nem ezt sugallta: végül ki is kapcsoltam a vizuális extrákat, aminek hatására a full-HD-s felbontású készülék szoftvere azonnal felgyorsult. Úgy tűnik, az idei androidos mobilok esetében is igaz marad, hogy csak a legjobb csúcsmodellek tulajdonosainak nem kell törődniük a precíz beállításokkal, az olcsóbb készülékeknél erre továbbra is figyelni kell.

Forrás: Szedlák Ádám [origo]

A Grand S LTE egyébként viszonylag nagy, az ötcolos képernyő képminősége a nagy felbontásnak köszönhetően elég jó. Beépített kamerája 13 megapixeles képek készítésére alkalmas, de még a felhasználó felé néző kamera is két megapixeles. A 4G-s mobilinternetet is támogató új ZTE csinos készülék, amely ráadásul divatszínekben kapható - van sárga és piros is, jó ezt látni a sok fekete mobil után - és a kivitelében abszolút nem érződik kínainak. Nem ropogós műanyagból készült, jó a fogása. Ha a szolgáltatók behozzák, a középkategória jó vételnek számító készülékei között lehet a helye.

Most akkor a tabletet tartsam az arcomhoz?

A tepsimobil úgy lett az idei év trendje, hogy már most, az év elején túlzásba is vitték. A Samsung nyolc hüvelykes képátlójú készülékét nem lehet komolyan venni telefonként, márpedig a Note 8.0 táblagéppel ugyanúgy lehet telefonáni, mint egy okosmobillal. Abban azonban igaza van a fejlesztőknek, hogy ha valaki egy ilyen gépet vásárol magának, annak már nem lenne praktikus még egy okostelefont is cipelnie. A Note 8-at kézbe véve rögtön érezni azt, hogy a kütyük konvergenciája, egymásba olvadása elkerülhetetlenül be fog következni. Akár úgy, hogy a tabletünkhöz kénytelen-kelletlen magunkkal cipelünk egy bluetoothos headsetet, akár úgy, hogy a telefonfunkciók vezérlésére beszerzünk egy intelligens karórát. A jövő még a több ezer négyzetméternyi kiállítótérrel rendelkező barcelonai mobilexpón sem kristályosodott ki.

Forrás: Szedlák Ádám [origo]

Az viszont biztos, hogy a Samsung új táblagépe nem vicc. A műanyagos tapintású, könnyű, de jó minőségérzetű készüléket komolyan vette a cég. A kiállított táblagépen a korábbi próbálgatók nyitva hagytak ugyan egy tucatnyi appot, de még így is villámgyorsan reagált az érintésre, gesztusokra a tablet. Ehhez szükség van a négymagos processzorra és a 2 gigabájt memóriára. Egyedül a kicsi, ezerszer megfaragott, elkopott ceruzára emlékeztető tollra van panaszunk. Nem az igazi megfogni, ha már stylus jár a készülékhez, akkor a Galaxy Note 10.1 vaskosabb, tollra inkább emlékeztető eszköze jobb. A toll hasznát nem nehéz belátni, a nyolc hüvelyk már túl nagy ahhoz, hogy ujjal igazán gyorsan lehessen rajta gépelni. Még úgy is, hogy a Samsung nagyon okos, és magyarul is remekül beszélő Swype-jellegű billentyűzete kiszolgálja a felhasználót.

Hol a Galaxy S4?

Nehéz dolog olyat mondani, ami a barcelonai mobilexpón nincs jelen. Felvonultak az appfejlesztők, a telekommunikációs cégek, az okosvárosok beépített számítógépeit szállító vállalatok, a standok közönségét szórakoztató csepűrágók, chipgyárak, és nem volt hiány telefonból sem.

Egyedül a magyarok kedvenc csúcstelefonjának az utódja, a Samsung Galaxy S4 hiányzott, ezt két héttel később, New Yorkban fogják bemutatni, hogy a készüléknek ne kelljen senkivel osztoznia az emberek figyelmén (ugyanígy külön mutatják be az új iPhone-okat is). Azt azonban lassan meg lehet jósolni, hogy mit fog tartalmazni az új Samsung: négymagos, gyors processzort, full-HD felbontású, nagy pixelsűrűségű - a Retinához hasonló - kijelzőt, legalább két gigabájt memóriát, NFC-t lapkát és 4G-támogatást. A mobil biztosan könnyen integrálódni tud majd az otthoni szórakoztatórendszerbe, és ha a technológiai meghatározottságú jövő egyszer eljön, tudja majd vezérli az okoshűtőt és az intelligens mosógépet is a legújabb wifin keresztül.