Diktatúrákat támogató gyártók ellen tüntettek a mobilexpón

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb mobilexpója előtt mindennaposak a tüntetések: a barcelonai tüntetők egy része a diktátorokat támogató mobilgyártók, mások a helyi telekommunikációs szektort érintő elbocsátások miatt tiltakoznak. A szabadságukért fellépő hackerek célját nem sikerült megfejteni.
Vágólapra másolva!

Nem a globális telekommunikációs piaccal, csak a spanyol szolgáltatókkal van baja a napról napra visszatérő spanyol tüntetőknek. A transzparensekkel és mobiltelefonnak öltözött táncoló emberrel felszerelt csoport fő célpontja a Movistar mobilszolgáltató, amely a spanyol gazdaság gyenge teljesítménye miatt emberek elbocsátására kényszerült.

A transzparensek többsége spanyolul van, a tiltakozás érezhetően nem a mobilos rendezvényen részt vevő külföldieknek, vagy a látogatók ellen szól. A tünetések okának elmagyarázásával angolul megpróbálkozó blog szerint a spanyol Vodafone is 21 százalékos leépítésre készül, a Movistar pedig hatezer ember elbocsátását tervezgeti. A tüntetők azzal is megvádolták a mobilcégeket, hogy a "nem jövedelmező" alkalmazottakat rúgják ki, azokat például, akik betegszabadságon vannak.

Fotó: Szedlák Ádám [origo]

Nem csak a mobilos cégek ellen tüntetnek a spanyolok a Mobile World Congress helyszíne előtt. Az Orizonia nevű, a közelmúltban csődöt jelentő turisztikai vállalat vezetőinek arcképével is tele van plakátolva egy épület a konferenciaközpont mellett. A tüntetők azzal vádolják a cég vezetőit, hogy a csőd ötezer család megélhetését veszélyezteti.

A mobilipar élő lelkiismerete

A telefónia egyik legkevésbé kibeszélt, ám annál fontosabb kérdésére csupán egy darab, szórólapokat osztogató aktivista próbálta felhívni a figyelmet. A szórakoztatóelektronikai cégek által felhasznált tantál egy része még mindig olyan országokból származik, amelyet az etikus mobilhasználók nem szívesen támogatnának - állítja a szórólap.

A technológiai cégek nagy része már nem vásárol a ritka és a félvezetőkhöz elengedhetetlen fémből Kongóból, ahol véres fegyeveres konfliktus dúl, amely 1998 és 2007 között több mint ötmillió halálos áldozatot követelt. A magányosan szórólapozó aktivista által képviselt szervezet szerint a cégeknek csak ellenőrizhető forrásból származó félvezetőket lenne szabad megvásárolniuk, különben a vásárlók akaratlanul is a kongói polgárháborút finanszírozzák.

Kit bántott a Kaspersky?

Akármilyen helyzetben is van a spanyol gazdaság, nem lehet az összes MWC előtti tüntetést olyan komolyan venni, mint a Movistar-dolgozók panaszát. Hétfőn körülbelül ötven huszonéves skandálta a konferenciaközpont előtt a "Kaspersky, menj haza" és a "Szabadságot a hackereknek" mondatokat.

Az [origo] tudósítója által megkérdezett tüntetők nem tudtak számot adni arról, hogy egészen pontosan mi a bajuk az orosz kiberbiztonsági céggel, illetve annak azonos nevű vezetőjével. Magyarázatuk azon alapult, hogy ők, a hackerek, elvből helyezkednek szembe a világ egyik legnagyobb, biztonsági szoftvereket gyártó cégével. Az állítólagos hackerek mást sem tudtak meggyőzni, az ITproportal újságírója egyenesen azzal vádolta meg a csapatot a cikkében, hogy valójában gerillamarketinget folytatnak a Kaspersky cég mellett.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.