Az akku már kész a hajlékony mobilhoz

nyúlékony akku
Vágólapra másolva!
 A gumiszerű akkumulátor forradalmasíthatja a mobil eszközöket: újabb fontos alkatrész készült el a hajlékony telefonok és táblagépek megalkotásához.
Vágólapra másolva!

Az amerikai University of Illinois kutatói bemutatták saját fejlesztésű, nyúlékony akkumulátoruk prototípusát. A villamos energia raktározására alkalmas alkatrész hagyományos társaitól eltérően nem merev, hanem akár méretének háromszorosára is kinyújtható - számolt be a BBC brit közszolgálati médium.

Bár az új típusú alkatrész még csak prototípusként létezik, kifejlesztésével egy újabb olyan problémát lehet megoldani, amely eddig meggátolta a hajlékony, vagy akár felcsavarható eszközök kifejlesztését. A nyúlékony akkumulátor esetében egy nyúlékony polimert láttak el a villamos energia raktározására szolgáló apró szigetekkel, amelyeket szerpentinszerűen kialakított, így a nyújtást is toleráló apró dróthálózat köt össze.

nyúlékony akku Forrás: University of Illinois

A fejlesztését végző csoportot vezető John Rogers professzor a BBC-nek elmondta, hogy a nyúlékony akkumulátor esetében az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy a hagyományos elektronikai alkatrészekkel ellentétben az akkumulátorok esetében a méretek csökkentése a kapacitás számottevő csökkenésével jár.

A professzor elmondása szerint az új típusú akkumulátorok töltése induktív, vagyis manapság drót nélküli töltő néven ismert eszközökkel is elvégezhető lesz, ami tovább növelheti alkalmazásuk komfortját. A nyúlékony akkumulátor jelenleg létező prototípusai azonban csupán húsz alkalommal tölthetők újra, ezt követően tönkremennek, ezért hatékony használatuk érdekében még további fejlesztések szükségesek.