Csatát nyert az FBI Kim Dotcom ellen

Csatát nyert az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a Megaupload szájt atyja, Kim Dotcom ellen: nem kell minden rendelkezésére álló bizonyítékot bemutatnia ahhoz, hogy kérje az Új-Zélandon házi őrizetben lévő kalózkirály kiadatását.

A szerzői jogok tömeges megsértésével vádolt Megaupload fájlmegosztó szájt atyja letartóztatását követő sorozatos eljárásbeli hibáknak és hiányosságoknak köszönhetően vagyonának egy részét visszakapta, lakhelyelhagyási tilalmát enyhítették sőt, Új-Zéland miniszterelnöke hivatalosan is bocsánatot kért tőle , amiért a titkosszolgálatok törvénytelenül figyelték meg. Ezúttal azonban Kim Dotcom számára kedvezőtlenül alakultak a dolgok.

Az Egyesült Államok azt szeretné, ha az új-zélandi hatóságok kiadnák számára a szerzői jogsértő tartalmak terjesztésében való közreműködéssel vádolt Dotcomot. Az első bírósági döntés azonban a  védelemnek adott igazat és arra kötelezte az FBI-t, hogy ossza meg az adatokat a vádlott ügyvédeivel, ám az amerikaiak megfellebezték az ítéletet. A fellebbviteli bíróság mostani döntésével felülbírálta a korábbit, érvelése szerint ugyanis a kiadatási eljárás során csupán azt vizsgálják, hogy az amerikai hatóságoknak van-e megalapozott indokuk a kiadatás kérvényezésére.

Ennek értelmében Dotcom ügyvédei nem kapnak hozzáférést az amerikai hatóságok által összegyűjtött bizonyítékokhoz, mivel a meghallgatás célja nem ügyfelük bűnösségének megállapítása. A kiadatási meghallgatásnak ebben a hónapban kellene kezdődnie, ám Dotcom még nem adta fel a harcot és úgy nyilatkozott, az új-zélandi legfelsőbb bírósághoz fordul jogorvoslatért.

A tavaly januári rajtaütés során az FBI-jal együttműködő helyi rendőrség nem csupán a kalózkodással vádolt Dotcomot vitte el bilincsben, de lefoglalták cége számítógépeit, majd azoknak merevlemezeit átadták az amerikai hatóságoknak. Az FBI vádjai szerint Dotcom és társai 500 millió dolláros kárt okoztak a szórakoztatóiparnak azzal, hogy a Megauploadon filmeket és zenét tettek elérhetővé, 175 millió dollárt keresve. A Megaupload alapító azonban állítja, ő nem követett el törvénysértést hiszen, a felhasználók által feltöltött tartalmakért nem felel, a a panaszok nyomán pedig mindig törölte a jogsértő fájlokat. Dotcomra - amennyiben Új-Zéland kiadja az Egyesült Államoknak - akár 20 éves börtönbüntetés is várhat.