Idén lehagyják a butamobilokat az okostelefonok

Vágólapra másolva!
A boltokba leszállított készülékek darabszámát tekintve idén veszik át először a vezetést az okostelefonok a közönséges mobilokkal szemben.
Vágólapra másolva!

Az IDC legutóbbi előrejelzése szerint 2013-ban 918,6 millió okostelefont fognak leszállítani a gyártók a forgalmazók felé, amivel először haladják meg a közönséges mobilok mennyiségét. Az piackutató cég munkatársai úgy gondolják az idei évben az okostelefonok teszik ki majd a globális forgalom 50,1 százalékát először véve át a vezetést a korábban népszerű butatelefonoktól. Az országok közötti bontásban továbbra is Kína vezet, amely 301,2 millió darabot vesz majd fel, mögötte az Egyesült Államok következik 137,5 millió darabbal majd az Egyesült Királyság és Japán folytatja a sort.

Az IDC szerint a növekedés továbbra is töretlen marad, Kína még jobban elhúz a világ többi részétől az eladott darabszámot tekintve, ám már csupán 30,1 százalékát teszi ki a globális piacnak. A részesedés csökkenését leginkább a brazil és az indiai eladások növekedésével és a nyugati piacok telítődésével magyarázzák. Az okostelefonok előretörése igazán senkinek sem okozott meglepetést, az egyensúly átlendülését a kínai felvevőpiac erősödésével magyarázzák. Erre már tavaly nyáron számítani lehetett, amikor a kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium tanulmányában arról számolt be, hogy 2012 második negyedévében a Kínában eladott telefonok 56,9 százaléka okostelefon volt.