Vágólapra másolva!
Lapértesülések szerint a Microsoft kedvezményes áron kínálja gyártópartnerei számára a Windows 8-at, hogy így tegye olcsóbbá, és a vásárlók számára vonzóbbá az ezeket futtató érintőképernyős gépeket.
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal amerikai üzleti lap értesülései szerint bár a végfelhasználóknak többé már nem kínálja akciós áron a Windows 8-at, számítógépgyártó partnereinek jutányos áron kínálja új operációs rendszerét a Microsoft. A szoftveróriás hivatalosan nem kommentálta az erről szóló híreket, bár az egyik gyártó, az Asus is jelezte, hogy a szoftveróriás akciókkal próbálja elősegíteni a Windows 8 terjedését.

A lap úgy tudja, hogy 10,8 colnál kisebb képernyővel szerelt eszközökre 30 dollárért, vagyis hétezer forint körüli összegért licenceli akciója keretében a Microsoft a Windows 8-at és az Office-t, míg a standard ára ezeknek a szoftvereknek több tízezer forintnak felel meg. Ennél nagyobb eszközökre is elérhető kedvező árú licenc, de ez nem tartalmaz Office-t, írja a Wall Street Journal.

A lap információi szerint a Microsoft eredeti áránál olcsóbban licenceli gyártópartnereinek a Windows 8-at, hogy azok olcsóbban tudják kínálni a rendszert. Bár az új Windows érintőképernyő nélküli, hagyományos számítógépeken is fut, újdonságait teljes értékűen csak érintőképernyős típusokon lehet kiaknázni, ezek viszont drágábbá teszik a készüléket.

A Windows 8-at már táblagépként is használható gépekre is szánja a gyártó, amelyek körében jelentős konkurenciát jelentenek az androidos készülékek, amelyek szoftverét ingyen használhatják a gyártók, így az eszközök fogyasztói ára is kedvezőbb.