3D-nyomtatás segíti a Sagrada Família építését

Vágólapra másolva!
Még csúcstechnológiát használva is legalább egy évtized szükséges a barcelonai Sagrada Família bazilika befejezéséhez. A majdnem százötven éve építés alatt álló templomot építését 3D-s modellezés, térnyomtatók és számítógép vezérelte marógépek segítik.
Vágólapra másolva!

A repülőipar számára kifejlesztett modellezőszoftver segíti a barcelonai Sagrada Familia templom befejezését. A csúcstechnológiára azért van szükség, mert a tervező modelljei megsemmisültek. Az Antoni Gaudí által készített modellek darabjai a mai napig megvannak, a Sagrada Familiában tárolják őket megfelelően katalogizálva.

A Sagrada Familia szerkezete rendkívül bonyolult Forrás: SBA73 (Flickr CC-BY-SA)


A CBS hírtelevízió közelmúltban sugárzott riportja számolt be arról, hogyan lehet felhasználni a darabkákat. Az építészek nagyon korán rájöttek, hogy a munkájukban sokat képes segíteni a számítógép. Ma az autógyártás és a repülőgépipar számára kidolgozott komplex modellezőszoftverrel dolgoznak a több száz éve zajló építkezés befejezésén. A csoportot, és most már az építkezést is egy új-zélandi építész, Mark Burry vezeti.

Negyedszázada készülnek számítógépes rekonstrukciók Gaudi terveiből Forrás: RMIT University


1936-ban anarchisták bombái robbantották fel Antoni Gaudí építész nagy méretű modelljeit, amelyek az 1882 óta épített Sagrada Familia utolsó, máig hiányzó tornyáról készültek. Az építész részleges tervei valamint az épület kisebb éretű modellje azonban megmaradt. A részletes modelleket azért készítette halála előtt Gaudi, hogy az őt követő építészek pontosan tudják, hogy hogyan kell befejezni a templomot.

A modellek újraalkotásába számos egyetem is beszállt. Az ausztrál Royal Melbourne Institute of Technology műszaki egyetem a nyolcvanas évek legvége óta dolgozik a problémán. Az általuk közzétett dokumentáció nem csak Gaudi terveiről árulkodik, hanem a számítógépes tervezés fejlődéséről is. A programban a Katalán Műszaki Egyetem (UPC) is részt vesz.

Még csak nyolc torony áll a tervezett tizenhétből Forrás: AFP/Pitamitz Sergio


A Sagrada Familia Gaudi 1926-ban bekövetkezett halála óta is folyamatosan épül, igaz a tervek mellett a negyedrészt kész lévő templom is megrongálódott a spanyol polgárháborúban - írja a The Verge technológiai híroldal. A templom befejezését egyre bonyolultabb, egyre modernebb technológiák segítik. Míg korábban a köveket kézzel kellett megfaragni, most már számítógép irányította marási technológiával tudják előállítani a megfelelő alakú elemeket. A csúcstechnológiára szükség is van, Gaudi nem egyszerű formákat képzelt el. A géppel segített tervezés mellett a 3D-nyomtatás is nagy szerepet játszik a mindennapi munkában.

A Sagrada Familiát XIV. Benedek pápa bazilikává szentelte, ám ez nem jelenti azt, hogy a templom kész lenne. Az optimista becslések szerint Gaudi halálának száz éves évfordulójára sikerülhet befejezni a legmagasabb, 170 méteres tornyot. A Jézus-torony azonban nem az egyetlen, ami még hiányzik a bazilikáról. Jelenleg nyolc torony áll, Gaudi tervei szeirnt viszont 17-nek kell lennie.