Zöld utat kaptak a 3D-nyomtatott fegyverek

Vágólapra másolva!
Zöld utat kaptak a 3D-nyomtatott fegyverek Engedéllyel nyomtathat valódi fegyverekhez műanyag alkatrészeket 3D-nyomtatók segítségével a téma úttörőjének számító amerikai cég.
Vágólapra másolva!

Megkapta működési engedélyét egy 3D-nyomtatóval készített fegyveralkatrészeket forgalmazó amerikai cég - adta hírül az Ars Technica informatikai szaklap. A Defense Distributed nevű cég ugyanolyan jogosítványokkal rendelkezik, mint a legnagyobb fegyvergyárak. Az elkészített és eladott fegyverekről pontos leltárt kell vezetnie a cégnek, azonban külön korlátozások nem vonatkoznak a térnyomtatóval készült eszközökre.

Forrás: [origo]
Egyelőre még erősen hiányos a Defense Distributed katalógusa

A Defense Distributed egyelőre nem tervezi alkatrészek árusítását. A cég arra vár, hogy a működési engedély mellett megszerezzenek még egy papírt, amelynek birtokában több féle fegyverrel kísérletezhetnek. A cég nem kételkedik abban, hogy a bővített engedélyhez is hozzá fognak jutni. Facebook oldalukon azzal a kommentárral osztották meg a 2016. áprilisáig érvényes engedélyt, hogy "a munka elkezdődik!"

Politikusokról nevezi el termékeit

A cég több sikeres 3D-nyomtatóval elkészíthető dizájnnal rendelkezik. Puskaalkatrészeket és nagy kapacitású tárakat is terveztek, amelyeket fricskaként amerikai politikusdinasztiákról neveztek el. A Defense Distributed saját 3D-modelleket gyűjtő oldalt is üzemeltet, amit akkor indítottak el, amikor a Thingiverse nevű gyűjtőoldal törölte az összes fegyveralkatrészt. Cody Wilson, a cég alapítója március elején azt is bejelentette, hogy a gyűjtőoldalhoz hamarosan elkészül a minden igényt kielégítő kereső is.

Forrás: DefCad
Otthon elkészíthető fegyveralkatrész már rég létezik

Az engedély megszerzésével a szabályozást elutasító Defense Distributed engedett az elveiből. A papírra azonban szükségük volt, mert egyes partnerek megtagadták az együttműködést az általuk illegálisnak tartott céggel. Az IndieGogo adománygyűjtő oldal lezárta a Defense Distributed gyűjtését korábban, aztán pedig a 3D-nyomtatókat bérbe adó Stratasys kérte vissza a gépeit.

Zavaros, hogy mi számít fegyvernek

A cég végső célja, hogy egy teljesen nyomtatható fegyvert hozzanak létre. Cody Wilson 2012. decemberében már bekerült a sajtóba egy működőképes 3D-nyomtatóval készült fegyverrel, ám annak csak egyes alkatrészei voltak házilag gyártottak.

A határt elmossa, hogy az amerikai szabályozás szerint a fegyver tok (lower receiver) nevű része engedélyköteles, egyéb alkatrészekkel szabadon lehet kereskedni. Ez a rész azonban nem feltétlenül van kitéve nagy mechanikai erőhatásnak, így gyengébb műanyagból is lehet működőképes, nyomtatott fegyvert készíteni. Ahhoz azonban, hogy egy teljes mértékben házilag gyártott, 3D-nyomtatott eszközt készítsen el a Defense Distributed, még sok kísérletezésre van szükség.