Internetpénzbe menekítik vagyonukat a spanyolok

Az elmúlt hétvége óta letöltési rekordot döntöttek a súlyos gazdasági válsággal küzdő Spanyolországban a Bitcoin nevű virtuális fizetőeszköz használatát biztosító appok.

A Bloomberg amerikai üzleti lap beszámolója szerint az internetpénz iránti kereslet azt követően ugrott meg az országban, hogy a múlt héten az Európai Unió bejelentette, hogy az összeomlás határán álló Ciprusnak csak a helyi bankbetétek megadóztatása és illetékkel való sújtása ellenében hajlandó pénzügyi segítséget nyújtani.

A spanyol lakosság is attól tart, hogy a rossz gazdasági helyzetben lévő ország is hasonló feltételek mellett kaphat csak uniós pénzügyi segélyt. A magánvagyonát féltő spanyol lakosok közül sokan a bankszámláikon lévő vagyont féltve keresnek alternatív befektetési megoldásokat. Ha nem is bankbetéteik teljes tartalmát, de vagyonuk egy részét már a digitális pénzbe fektetik be.

A Bitcoin nevű internetes pénz használatát biztosító okostelefonos applikációk letöltése néhány nap alatt több százzal ugrott meg a spanyoloknál. A ciprusiaknak már késő lenne digitális pénzbe fektetniük, hiszen számláikat még a hétvégén befagyasztották a pénzintézetek.

A BitCoin nevű internetes fizetőeszközt elsősorban anonim fizetésre tervezték, rendszere a torrenthálózatokhoz hasonló, egységét pedig elvileg erős titkosítás védi. A japán fejlesztésű digitális valuta 2009 óta érhető el, pénzegységek kibocsátás a szoftverét vezérlő hálózat végzi. Óránként körülbelül háromszáz új digitális érme kerül forgalomba, ennek értéke a jelenlegi árfolyamon valamivel több mint egymillió forint. Az ötvenes egységekben újonnan teremtődő pénzt az kapja meg, akinek PC-je először számol ki egy bonyolult, a korábbi tranzakciókat hitelesítő matematikai problémát.