Virtuális pénzét is félti Amerika

Vágólapra másolva!
Az egyre népszerűbb virtuális pénzekre is kiterjesztené a pénzmosás elleni szabályokat az amerikai államkincstár, mivel egyre nagyobb értéket képviselnek az ezekkel kapcsolatos csalások.
Vágólapra másolva!

Nem csupán a valós, jegybanki háttérel rendelkező pénzekre, de a virtuális valutákra is kiterjeszti a pénzmosás elleni szabályokat az amerikai államkincstár. Habár a javaslat csupán a “virtuális pénz” kifejezést tartalmazza, nyilvánvaló, hogy nem a facebookos játékok fizetőeszközéül szolgáló creditek forgalmát szeretnék ellenőrizni az amerikai szervezetek, hanem a hatóságok szemét már régóta szúró BitCoin nevű virtuális valutát, ami titkos pénzforgalmat tesz lehetővé.

Eddig csak a dollártranzakciókat figyelték

A jelenleg hatályos törvény minden pénzügyi szolgáltató számára kötelezővét teszi, hogy jelentse a tízezer dollárnál nagyobb pénzforgalmat, ezzel nehezítve az illegális javak kereskedelmét vagy éppen a terrorizmus finanszírozását. Az amerikai hatóságok természetesen csak a dollártranzakciókat figyelik, így a szolgáltatóknak csak azt kell jelenteni, ha valaki tízezer dollár értékben fizet vagy vált náluk virtuális pénzt. A BitCoin belső forgalmat nem ellenőrizheti a hatóság, hiszen a virtuális pénz semmilyen jegybankhoz, pénzügyi intézethez vagy kormányhoz nem köthető decentralizált rendszere teszi lehetővé az anonim üzletelést.

A BitCoin 2009-es indulása óta játékpénzből komoly fizetőeszközzé vált, ma már ismert weboldalakon is lehet fizetni vele, de léteznek olyan szolgáltatók akik csak átváltanak, mint a Pizzaforcoins.com amin keresztül számos pizzériától rendelhetnek az ügyfelek virtuális pénzért. A fizetőeszköz legitimitásának növekedését jelzi az is, hogy az elmúlt héten a gazdasági válságtól tartó spanyolok BitCoinba menekítették megtakarításaikat. A virtuális pénz árfolyama az amerikaiak bejelentése után tovább növekedett, a BitCoin támogatói szerint azért, mert az USA ezzel akaratlanul is hozzájárult ahhoz, hogy a fizetőeszközt komolyabban vegyék.

Nem nyújt tökéletes védelmet

A már meglévő szabályok kiterjesztése számos adminisztratív terhet jelent majd a BitCoint elfogadó és váltó pénzügyi szolgáltatóknak, így akár az is elképzelhető, hogy egyesek kiveszik az általuk elfogadott fizetési módok közül. A pénzmosás problémáját azonban még ezzel sem sikerült megoldani a hatóságoknak, hiszen biztosan lesznek, akik visszaélnek a nehezen követhető tranzakciós formával, akárcsak a készpénz esetében.