Bűnözőket segíthetnek a mobilokat újrahasznosítók

Vágólapra másolva!
Az amerikai főváros rendőrei szerint a bűnözőket segíti az eredetileg környezetvédő magatartásra ösztökélő zöld kezdeményezés.
Vágólapra másolva!

Az ecoATM nevű cég több száz olyan automatát üzemeltet az Egyesült Államokban, amelyek készpénzben fizetnek a beléjük leadott, használt mobiltelefonokért. A cég a begyűjtött készülékeket továbbértékesíti vagy újrahasznosítja, azok állapotától függően, ezzel segítve azt, hogy a káros anyagokat tartalmazó kütyük ne a szemétbe kerüljenek.

Visszaélnek a nemes céllal

A jó szándékú szolgáltatást azonban sokan saját bűnös céljaikra használják, legalábbis a washingtoni rendőrök szerint. A hatóság statisztikái szerint a fővárosban elkövetett lopások és rablások közel negyven százalékában telefont vagy telefont is lopnak a tolvajok, amit aztán jó áron továbbértékesítenek. Az ecoATM általben üzemeltetett 13 automata pedig véleményük szerint újabb lendületet adott a bűncselekményeknek, segítve a tolvajokat abban, hogy könnyen és gyorsan pénzzé tehessék a lopott árut.

Az automatákat üzemeltető cég vezetője szerint azonban a rendőrségi vádak alaptalanok, mivel a gép fényképes igazolványt és ujjlenyomatot is kér a leadótól, illetve a telefonok azonosítójának ellenőrzésével megbizonyosodik arról, hogy azok nem szerepelnek a lopott készülékek adatbázisában. Az adatbázisban szereplő telefonokat a gép nem fogadja el, illetve ha később derül ki egy készülékről, hogy lopott, akkor azt visszajuttatják tulajdonosának és a gép adatai alapján segítik a rendőrséget a leadó megtalállásában. A rendőrök szerint az ecoATM-nek eleve gyanakodnia kellene, ha valaki egy alig használt iPhone 5-öt szeretne leadni, míg az üzemeltető szerint a rendőrségnek kellene naprakészen tartania a lopott készülékek adatbázisát.

Busás haszont hoz a külföldön eladott készülék

A használt telefonok piaca jelenleg óriási, egy-egy iPhone akár az eredeti beszerzési árának kétszereséért is elkelhet Ázsiában vagy Dél-Amerikában, ahol a fekete vagy szürke piacon eladott feltört készülékek még mindig olcsóbbak, mint a boltban forgalmazott darabok. Ennek megfelelően jó üzlet telefont lopni, hiszen azokért még a legális viszonteladással foglalkozó cégek is jó árat fizetnek. Az ecoATM idén százmillió dolláros bevételre számít a használt telefonok újrahasznosításával, így érthető, hogy igyekeznek védeni érdekeiket, ám a bűnrészesség vádját kikérik maguknak. A kölcsönös egymásra mutogatás pedig sokak szerint csupán a zöld ügynek árt, hiszen néhányan már csak emiatt is kiábrándulhatnak az újrahasznosításból.