Milyen okostelefont használnak az űrhajósok?

Vágólapra másolva!
Csak hosszas felkészítéssel, és a Földön használatos modellektől eltérő alkatrészeket használva juthatnak a világűrbe okostelefonok, hiszen szétrobbanó akkumulátoruk, vagy darabokra törő kijelzőüvegjük kárt tehetne az űrhajósokban. A Nemzetközi Űrállomáson Luke Skywalker gyakorlódroidjához hasonló, lebegő drónokat vezérelnek egyszerű mobilok.
Vágólapra másolva!

A készülékből jelenleg két darab van használatban az űrállomáson egy-egy fedélzeten lebegő, leginkább a Csillagok háborúja Luke Skywalkerének lebegő gyakorlódrónjára hasonlító eszközökbe szerelve. A SPHERES nevű apró, kísérleti műholdak az űrhajósok mellett lebegve végeznek különböző feladatokat tesztelési célból.

Android-mobillal fejlesztették tovább a miniműholdakat

A rangos amerikai műszaki egyetem, az MIT által fejlesztett eszközök hamar kinőtték eredeti processzoraik teljesítményét. Fejlesztőik szerint egy okostelefon közbeiktatásával lehetett a legegyszerűbben modernizálni a hardverüket. A fejlesztéshez a Google Nexus S okostelefonra esett a választás, amelynek gyári Android szoftverét az űrbeli felhasználáshoz módosítani kellett.

Kiképzés közben NASA

Az iPhone-nal szemben a készülék további előnye volt, hogy egyszerűen lehetett külső alkáli elemről működtetni, mivel az ISS-en tűzveszélyességük miatt meg van tiltva a lítiumos akkumulátorok használata. Egy hagyományos alkáli elem tönkremenetelénél a legrosszabb esetben is csupán savszivárgás léphet fel. A NASA által használt Nexusok hat darab alkáli elemről működnek, amelyek egy külön tartóban vannak a készülékekhez csatlakoztatva saválló borításban.

Szolgálatban NASA


A wifi maradt, a telefon nem

A módosítások a telefonokban található rádiót is érintették, a wifikapcsolat továbbra is létezik a készülékben, amely ezen keresztül kommunikál a központi számítógépekkel. Ugyanakkor a földi használathoz nélkülözhetetlen mobiltelefonos egységet kiszerelték a Google-mobilokból, mivel annak működése zavarná az űrállomás műszereit.

A laboratóriumi tesztek közben derült ki, hogy a Nexus S szenzorai meglepően jól kezelik az alacsony gravitációs környezetet, a fejlesztők szerint a giroszkóp minimális módosításával tökéletesen működik súlytalanságban is: vezérlését két szén-monoxid-fúvóka segítségével oldják meg.



Fotóz és filmez a lebegő robot

A Nexus saját szenzorai is segítik a SPHERES műholdak munkáját, amelyek a hőmérséklet is hasonló paraméterek mellett már képeket és videofelvételeket is tudnak készíteni, esetleges hibák után kutatva. A szoftverek és a hardver módosítása mellett a telefonok külsejét teflonfóliával vonták be, hogy egy esetleges törés esetén az összetört üveg szemcséi ne tudjanak az űrállomás területén szerteszét szóródni, hiszen ezek belélegzése komoly károkat tehetne az űrhajósok szervezetében. Az okosmobilok tesztelése és felkészítése a szokásos átlagosan két év helyett alig hat hónapot vett igénybe, ami a NASA mércéjével rekordnak számít.