Drónokkal az orvvadászok ellen

Vágólapra másolva!
A világ nemzeti parkjai is használatba veszik a modern technológiát az illegális vadászat elleni harcban. A ritka állatokra kamerás robotrepülőgépek segítenek vigyázni.
Vágólapra másolva!

Az indiai Assam állam Kazaringa Nemzeti parkjánanak őrei hamarosan a levegőből figyelhetik területüket, különös tekintettel az egyre nagyobb károkat okozó orvvadászok tevékenységére. A indiai orrszarvúakat hosszas munkával sikerült megmenteni a kihalástól a múlt században, számuk azonban így is alacsony, megőrzésük pedig egyre komolyabb kihívást jelent. Az értékes szarvakért sokmindenre képesek az orrvvadászok, akik tavaly 22, idén eddig 13 állatot ejtettek el a rezervátum területén.

Értékes ritka, ritka mert értékes Wikipedia


A behatolók gyakran támadnak rá a vadőrökre, megsebesítve vagy megölve azokat, ezért a Kazaringa vezetése most automata fegyverekkel szereli fel az állományt,akik akár meg is öhetik az orvvadászokat. Az fegyvereken kívül az őrök hamarosan pilótanélküli repülőket is kapnak, természetesen a békésebb fajtából, amelyek feladata a felderítés lesz.

A Tempest csak felderít UASUSA


Az indiaiak mellett Afrika nemzeti parkjai is is drónokkal küzdenek, a kenyai Ol Pejeta rezervátum az Indiegogo oldalon gyűjtött saját gépre, amely a park 190 őrét fogja segíteni az orrszarvúak védelmében. A kenyaiak a UASUSA Tempest modelljét használják majd, míg a szintén afrikai Zululand vadőrei az amerikai hadsereg által használt Arcturus T-20-as modell felderítő változatát szeretnék bevetni, amiből harminc darabra kértek engedélyt a légihatóságoktól.

T-20 békeidőben Wikipedia


A helyi szervezetek és kormányok mellett a WWF is drónokkal szeretne küzdeni az egyre elharapózó orvvadászat ellen. A szervezet ötmillió dollárt szán arra, hogy a következő két évben pilótanélküli gépekkel segítsék a rezervátumok munkáit, ehhez most az Egyesült Államok titkosszolgálataiban is szövetségest talált, utóbbiak ugyanis úgy gondolják a feketepiacon eladott szarvakért kapott összegek a terroristákat erősítik. Az USA által közismertté tett technika így végül eredeti célját szolgálja az állatok megmentésével is.