Most láthatjuk a fukusimai kísértetvárost

Fukusima Namie Google Street View Google Maps Japán
Vágólapra másolva!
A Google közölte azokat a felvételeket, amelyeket a 2011-es szökőár után elnéptelenedett Namie városának utcáin készítettek a Street View autók. A megdöbbentő képeken úgy láthatjuk a települést, ahogyan azt két évvel ezelőtt elhagyták.
Vágólapra másolva!

Két éve söpörte el a japán Fukusima tartomány nagy részét egy földrengés és az azt követő szökőár, amely a rombolás mellett még nukleáris katasztrófához is vezetett. A tartomány nagy részében már megindult a romok eltakarítása, és egyes helyekre a lakosok is elkezdtek visszaköltözni, ám Fukusimának továbbra is vannak olyan részei, ahová csak sugárzásvédő öltözetben lehet belépni.

Ilyen körzet Namie városa, ahová két éve nem térhet vissza a huszonegyezer lakos. A város polgármestere, Tamocu Baba a 64 kilométerre lévő Nihonmacu városából próbálja egyben tartani a közösséget, amelynek sok tagja már máshol telepedett le. A városvezető legutóbb a Google segítségét kérte, hogy a cég autóival járják be és térképezzék fel a várost és környékét, hogy azt megmutathassa az egykori lakosoknak és természetesen a világnak is. Az eredményt most közölte a Google:



A megdöbbentő felvételek úgy mutatják be Namie városát, ahogy azt két évvel ezelőtt elhagyták. Az összeomlott épületek, a hullámok által partra vetett halászhajók és az utak mellett felhalmozódott törmelék a mai napig érintetlen. A japán kormány szerint a takarítás és az újraépítés még évekig nem kezdődhet el, és az optimista becslések szerint is tíz év múlva indulhat meg a visszatelepülés.

Közben folyamatban van a fukusimai atomerőmű sugármentesítése. Noha a szétolvadt fűtőanyag-kazetták kiemelése a legbonyolultabb, hatalmas mennyiségű radioaktív betont, acélt és más anyagot kell biztonságosan elhelyezni, erről itt láthatunk képeket. A környék sugárszennyezettsége még igen nagy, amint azt a nemrégiben kifogott radioaktív álsügér is bizonyítja.