Csúcsjátékok is futhatnak a böngészőben

Vágólapra másolva!
Böngészőben is futtathatóak lehetnek a jövőben a csúcsjátékok. A Firefoxot fejlesztő Mozilla és az Epic Megagames bemutatták az Unreal játékmotor browserben működő változatát.
Vágólapra másolva!

Az Epic Games és a Firefox böngészőt kiadó Mozilla alapítvány fejlesztői közösen mutatták be a GDC játékipari konferencián a böngészőben futtatható Unreal játékmotort. A szoftver olyan programok alapjául szolgál, mint a Batman Arkham City vagy a napokban megjelent Bioshock Infinite. A Firefox és az Epix közös erőfeszítéseinek köszönhetően a Firefox legújabb verziója is képes bonyolult 3D-s játékok futtatására.

A játékok a motor elkészülte ellenére sem telepíhetőek azonnal a böngészőbe az Unrealt használó programok, a kódokat négy nap alatt módosították úgy, hogy a böngésző is boldoguljon a játékkal. Az ígéretek szerint a játékok ugyanolyan gyorsan futnak, mintha azok a gépre telepített alkalmazások volnának, igaz a most bemutatott változat csupán erődemonstráció, kereskedelmi forgalomba nem kívánják hozni.



Az Epic fejlesztőki mindig nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy termékük minél több platformon legyen elérhető. Még iOS és Android változat is létezik a motorból. 2011-ben a cég programozói Flash változatot is készítettek az aktuális verzióból, ám a platform eljelentéktelenedésével ezt az irányt kénytelenek lesznek feladni.

A platformfüggetlen, böngészőből futtatható játékok elve nagyszerűen hangzik, ám egyelőre valószínűleg álom marad egy ilyen online játék. A játékban megjelenő textúrák, hangok, modellek mérete miatt akkor is több órás letöltéssel kellene számolni, ha a programok a böngészőben futnak. A Bioshock Infinite például közel 17 GB adatot tárol a merevlemezen, amelyek nagy része a textúrákkal és objektumokkal kapcsolatos. Egy ilyen csomag letöltése online elég hosszas lenne, így a félperces töltési idő akár félórássá is növekedhet, azt nem is említve, hogy a készülő Unreal 4 motor minden bizonnyal még nagyobb adathalmazokkal fog dolgozni. Nem valószínű tehát, hogy a közeljövőben tömegesen jelennének meg böngészőben futatható játékok