Túl sok az arany a világ leggyorsabb számítógépében

Vágólapra másolva!
Az amerikai Titan szuperszámítógép azért nem képes maximális teljesítményen működni, mert egyik fontos alkatrésze túl sok aranyat tartalmaz, ami instabillá teszi az üzemelést.
Vágólapra másolva!

Még mindig nem üzemel teljes kapacitással az Oak Ridge laboratórium Titan nevű szuperszámítógépe, amit annak ellenére neveztek a világ leggyorsabbjának 2012 novemberében, hogy nem folytatták le rajta az összes teljesítménymérő tesztet. A beüzemelés és a tesztek során pedig kiderült, a gép felépítése túlságosan instabil ahhoz, hogy az óriásgép üzemszerűen teljes kapacitással működjön. Az elvégzett számítási próbák szerint a feladatok 92 százalékát sikerült megoldania időre a gépnek a beüzemeléshez szükséges minimum 95 százalék helyett.

Kék halál Forrás: www.ornl.gov


Az géppel foglalkozó kutatók a számításokhoz használt grafikai gyorsítók alaplapjaiban találták meg a problémát. A tudósok szerint a Cray által gyártott GPU-k összeszerelésekor a forrasztáshoz használt anyagba túlságosan sok aranyat kevertek, ami miatt a kommunikáció a grafikus gyorsítók és a fő processzorok között instabil, gyakran megszakad. A forrasztásokhoz használt cinkhez a rozsdásodás és elhasználódás lassítása érdekében szoktak aranyat keverni, de a Titan esetében az anyag nem megfelelő minőségű. A laboratóriumból most huszonnégyesével küldik vissza a gépet alkotó kétszáz GPU-t hogy azokat tesztelje és esetleg javítsa a gyártó Cray.