Rekorder szuperszámítógépet állítanak le

roadrunner ibm szuperszámítógép los alamos
Vágólapra másolva!
Vasárnap kikapcsolták a Roadrunner nevű szuperszámítógépet, amely a világon először lépte át az egy petaflopos határt. A másodpercenként egybilliárd számításra képes gép végzete a borzasztó energiaéhsége lett. Egy hasonló teljesítményű, ám negyedannyi áramot igénylő szupergép váltja le.
Vágólapra másolva!

A szuperszámítógépek kapcsán nagyon ritkán van szó az elavulásukról. Hiába jönnek újabb és gyorsabb gépek, a néhány éves szupergépeknek többnyire találnak új feladatokat a tudósok. A 2008 nyarán a világ leggyorsabb számítógépévé váló IBM Roadrunnerre azonban nem ez a sors várt. Hiába volt ez a gép az első, amely átlépte a másodpercenként egybilliárd (1015) számításos (petaflop) álomhatárt, üzemeltetője, az amerikai Los Alamos Nemzeti Laboratórium a gép elbontása mellett döntött - adta hírül az Ars Technica informatikai szaklap. A számításokkal március 31-én állt le a gép, egy hónapig még olyan memóriatömörítési és adattovábbítási eljárásokat tesztelnek rajta, amelyeket az éles üzem alatt nem lehetett, majd végleg elbontják.

Öreg atombombákra vigyázott

A Roadrunner eredeti célja az Egyesült Államok öregedő nukleáris arzenáljával kapcsolatos szimulációk futtatása volt. Az atombombák öregedésének vizsgálatán túl a szuperszámítógépet pénzügyi, tudományos, autóipari és légiipari modellek futtatására is használták.

Forrás: Los Alamos National Laboratory
Alig egy évet töltött a szuperszámítógép-lista élén a Roadrunner

A gépet az IBM építette kereskedelmi forgalomban elérhető alkatrészek felhasználásával. A gép 2008 novemberében érte el a legnagyobb teljesítményét, ekkor 1,45 billiárd számítást végzett másodpercenként. A szupergépek fejlődéséről azonban egy másik adat többet árul el. A rekorder számítógép öt éve nemcsak a leggyorsabb, hanem a negyedik leghatékonyabb is volt világszerte, még úgy is, hogy 2,35 megawatt energiát igényelt a működéshez. A szuperszámítógép azonban csupán egy évig foglalhatta el a toplista első helyét, 2009-ben letaszították trónjáról.

A Playstation 3 processzorát örökölte meg

A maga korában a Los Alamos-i laboratórium számítógépe haladónak és meghökkentőnek számított. Kétfajta processzort használtak fel hozzá. A 6535 darab kétmagos AMD Opteron processzor előzetes számításokat végzett. Mindegyik mag egy Cell processzorhoz kapcsolódott - ennek egy változata található a Playstation 3-ban is -, ezek különleges számításokon dolgoztak. Ez a hibrid felépítés tette lehetővé, hogy a gép korának leggyorsabbjává váljon. Ez a felépítés mára megszokottá vált, Bijan Davari, az IBM vezető tudósa az [origo]-nak adott korábbi interjújában azt mondta, hogy a gyorsítóprocesszoros felépítés az egyik módszer, amellyel a jövő PC-i még gyorsabbak lehetnek.

Forrás: Los Alamos National Laboratory
A hasonló teljesítményű mai gépek már lényegesen kevesebbet fogyasztanak

A Los Alamos Nemzeti Laboratórium a rekorder szuperszámítógép helyett a 2010-ben üzembe helyezett Cielo nevű gépet használja a továbbiakban. A világ szuperszámítógépeit sebesség szerint rangsoroló Top500 listán a Cielo jelenleg a 18. helyen áll. A fogyasztása ennek a gépnek sem sokkal kedvezőbb, de a két szupergép egyikének leállításával biztosan csökkenni fog a labor villanyszámlája. A Roadrunnernél fiatalabb gépeknek azonban már gazdaságosabbak: a TOP500-as lista 21. helyén egy mindössze egy megawattos fogyasztású masina van, a Roadrunner mögött egy hellyel lemaradó gép pedig beéri 500 kilowattal.

A Roadrunner kikapcsolására nem szerveztek ceremóniát - írja a Los Alamos Nemzeti Laboratórium sajtóközleménye. 2008 leggyorsabb szuperszámítógépét egyszerűen csak leállították. Meghaladottá vált, a kisebb fogyasztású gépek is tudnak már olyan gyorsan számolni, mint a Roadrunner tudott.