Űrtükörrel akarták megsütni a világot a nácik

Vágólapra másolva!
A náci Németország tudósai egy hatalmas méretű, a Föld körül keringő tükör segítségével akarták megsütni az ellenséges országok városait, vagy felforralni az óceánok egyes részeit. A "napfegyver" megvalósulásában még a diktatúra bukása után is biztosak voltak kitalálói.
Vágólapra másolva!

Az io9 nevű amerikai sci-fi blog a Life magazin egyik 1945-ös számának cikkét szemlézte, amelyben arról számoltak be, hogy a német hadsereg egy óriási, Föld körül keringő naptükör segítségével akar csapást mérni az ellenséges országokra.

Városokat akartak leégetni az óriástükörrel

Az ötlet egy Hermann Oberth nevű, az űrkutatás egyik úttörőjének számító erdélyi szász származású rakétatudóstól származott. Még 1923-ban dolgozta ki egy olyan fegyver működésének alapjait, amely a Napról begyűjtött hőt bolygónk egyetlen kis területére képes fókuszálni képes, és még 1957-ben is biztos volt a fegyver megvalósulásában.

Így képzelték a németek űrtükrét Forrás: Life

A gigászi méretű tükörrel a németek teljes városokat akartak leégetni, de bevetették volna akár óceánok, tengerek egyes részeinek felforralásához is. A Life korabeli szerzői csak spekulálni tudtak a tíz-tizenöt éves munkával, és akkori áron hárommilliárd dolláros költséggel megvalósítandó óriástükör megépítésének módjáról, mivel részletes tervek nem álltak rendelkezésükre.

Már akkor sem hitték, hogy működne

Ugyanakkor már ők is úgy vélekedtek, hogy a Nap által kibocsátott fényt nem lehetne olyan erősen egy pontba fókuszálni, hogy az képes legyen komolyabb kárt okozni a Földön bármiben. Számításaik szerint a németek által tervezett űrfegyver a Földön egy hatvan kilométer átmérőjű területre tükörzte volna a Nap fényét, alacsony fókuszáltsága miatt pedig gyakorlatilag semmilyen kárt nem okzott volna. Oberth ugyan elismerte, hogy az űrtükörrel nem lehetne épületeket vagy hadihajókat megsemmisíteni, arra azonban alkalmas lenne, hogy a katonák harci kedvét jelentősen csökkentő kánikulát generáljon.

Űrállomás lett volna a naptükör

A szerzők az űrtükröt egy legalább 1,6 kilométer átmérőjű tárgyként képzelték el, amelyet a Földön előre legyártott elemekből, a panelházakhoz hasonló módon állították volna össze a világűrben.

A Life szerzőinek elképzelései szerint az óriási tükör egyben egy űrállomás is lett volna, amelyen napenergia szolgáltatta volna a működéshez szükséges elektromos áramot.