A Fujitsu a papírt is képernyővé változtatná

Vágólapra másolva!
Eddig leginkább csak sci-fikben látott rendszerrel rukkolt elő a japán gyártó, amely már a fizikai és a virtuális világ keresztezését teszi lehetővé.
Vágólapra másolva!

A Fujitsu által bemutatott új adatbeviteli eszköz a szkenner és az érintőfelület keresztezése, ahol az asztalon és afölött végzett mozdulatokat kamerák figyelik és annak megfelelően alakítják a képet. A cég terméke nagyon hasznos lehet azoknak, akik a mai napig sok papírral dolgoznak, a bemutatóvideón ugyanis leginkább a gép dokumentumkezelő képességét emelik ki. Az asztalra helyezett lapon kézmozdulatokkal kijelölt részeket a gép digitalizálja és kivetíti, ezeket később már ilyen formában is fel lehet használni.



A szkennelés mellett információgyűjtésre is alkalmas az eszköz, a gép látómezejébe helyezett brossúráról azonnal kiemeli a fontos részeket és azokhoz plusz információt jelenít meg. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a kiemelt címekre bökve felbukkanó ablakban lehet az extrákat megnézni vagy meghallgatni. A bemutatóvideóban egy utazási hirdetés adatait menti ki a felhasználó, majd a szórólapot egy térképre cserélve a gép a kijelölt helyszíneket a földrajzi helyükhöz köti. A módszer izgalmas, de figyelmen kívül hagyja, hogy ma már kevesen használnak papír térképeket, igaz a fejlesztők szerint online ugyanilyen jól működik találmányuk.

A gép ezen kívül még olyan látványos, bár kevésbé érthető funkciókkal is rendelkezik, mint a post-it-ek digitalizáslása, amit később virtuálisan pakolgathat a felhasználó. A videón sajnos nem látható, de a leírásban hosszan ecsetelik az eszköz mélységérzékelő funkcióját, ami elvben lehetővé teszi a virtuális 3D objektumok manipulálását és akár építését is. A cég fejlesztői szerint a gép 2014-ben lesz elérhető a közönség számára, ára egyelőre nincs. A futurisztikus UI rendkívül látványos és szakít a most megszokott érintőképernyős trenddel, ám kérdés, hogy a köztudottan papírmániás japán közönségen kívül kit fog még érdekelni.