Vágólapra másolva!
Darth Vaderként fojtogatják egymást fotóikon az legújabb internetes mém szereplői. Elég egy kamera, egy grimaszolva ugrálni hajlandó barát és egy jó reflexű fotós ahhoz, hogy belőlünk is Sith lovag válhasson.
Vágólapra másolva!

A múlt hétig az internet legújabb szenzációja volt a Koreából eredeztetett hadokening. Az Ázsiában már jó ideje népszerű mémben a résztvevők képzeletbeli energialabdákkal ütik ki egymást a Street Fighter és a Dragon Ball Z sorozatok hőseinek mintájára. Ryu, a Street Fighter verekedős játéksorozat mogorva karatemestere jellegzetes "hadouken" kiáltással a semmiből csiholt energiát, amelyet labdává formázva használt ellenfelei sebzésére. A Japánból átkerült mémet alig vette át az angol nyelvű internet, rekordidő alatt le is nyomta az új őrület, a vadering.

Ez a kép indította el a hadokening őrületet knowyourmeme.com

Mi az a vadering?

A kihívó a vadering olyan friss, hogy még a Know Your Meme mémadatbázisban sem szerepel, egyes rosszindulatú pletykák szerint egy amerikai gyorsétteremlánc, a Chick-Fil-A víruskampánya indította el. A Csillagok Háborúja főgonosza előszeretettel fojtogatta ellenfeleit az erő segítségével, ezt vették alapul a mém kiagyalói. A képeken a sötét oldal követői szintén az erő segítségével emelik fel és fojtogatják áldozataikat, vagy éppen hagyják, hogy kedvenceik fojtogassák őket. A képek elkészítéséhez egy Sith lovag, minimum egy áldozat, egy fotós és megfelelő időzítés, illetve gyors záridő szükséges.

Darth Vadernek sosem jött össze egyszerre kettővel Reddit - Lcox11
I find the lack of ice disturbing reddit

A mémek eddigi népszerűségét vizsgálva nem mondható el, hogy minden kultikus filmjelenetből sikeres internetes őrület válik. Hiába próbálták sokan Kate Winslet széttárt karú pózát imitálni különböző helyeken, a titanicing sosem terjedt el. A vadering azonban sikeresen keltette fel a geekek érdeklődését, így minden bizonnyal képek ezrei születnek rövid időn belül. Azt, hogy mennyire közbeszéd tárgya lett a mémek világa, jól jelzi az is, hogy a téma saját epizódot kapott a South Park sorozatban, amiben a gyorsan változó, mindenből és mindenkiből viccet csináló képek világát figurázták ki.

A planking volt az első olyan mém, amely világőrületet váltott ki, ebből szerkesztőségünk sem maradhatott ki. A plankinget követte az owling, a batmanning és hasonszőrű társaik, amelyek ugyanilyen hirtelenséggel el is múltak. A helyi kultúrára építkező mémek gyakran el sem jutnak a szélesebb közönséghez, így például a tebowing is jórészt helyi szenzáció maradt, hiszen az Egyesült Államokon kívül alig tudják, hogy ki is az a Tim Tebow, és miért is érdekes, ha egy meccs előtt térdre rogy. A golfozó Jason Dufner ihlette dufnering már el sem érte a netezők ingerküszöbét, mutatva, hogy egy vicces póznál több kell egy sikeres mémhez. Most sok önjelölt Darth Vader kalandjait élvezhetjük, amíg meg nem jelenik a következő őrület, ami lehetne a repedéseken beordító torrancing vagy az egymás fejét padkán széttaposó vinyarding.