Béna kémek próbálták cenzúrázni a Wikipédiát

Vágólapra másolva!
Egy jelentéktelen katonai rádióállomásról szóló szócikket próbált meg letöröltetni a francia kémelhárítás, de a művelet nem járt sikerrel. Az ingyenes enciklopédia adminisztrátorait nyomás alá helyező elhárítók elérték, hogy angol fordítás készüljön a szócikkből.
Vágólapra másolva!

Nemzetbiztonsági indokokra hivatkozva kérte a Wikipédiától egy rádiótoronyról szóló szócikk törlését a francia kémelhárítás, a Direction Centrale du Renseignement Intérieur (DCRI). Az online enciklopédia adminisztrátorai nem teljesítették a kémelhárítás kérését arra hivatkozva, hogy a rendelkezésükre bocsátott információk alapján nem tudják eldönteni, miért tartja veszélyenek a hivatal a szócikkben található információkat.

A szócikkben szereplő információk többsége a Television Loire 7 által Jeansac őrnaggyal, a bázis parancsnokával készített interjúból származik - áll a Wikipédia közleményében. A videó a tévécsatorna honlapján megtekinthető. Az enciklopédia adminisztrátorai kérték a kémelhárítást, hogy pontosítsa a törlési kérelmet, illetve nevezze meg, hogy mely mondatok sértik a nemzetbiztonságot, ám erre nem voltak hajlandóak.

A gyengék végső menedéke

Az együttműködés helyett egy francia nemzetiségű, adminisztrátori jogokkal rendelkező Wikipédia szerkesztőt helyezett nyomás alá a kémelhárítás. A szerkesztő megpróbálta az ügyet a Wikipédia jogászai felé terelni, ám végül beadta a derekát, és törölte a radartoronyról szóló szócikket.

Forrás: Wikimedia Commons
Fotó is készült a szupertitkos hidegháborús rádiótoronyról (Forrás: Wikipédia)

A törlés után a szócikket egy nem francia nemzetiségű szerkesztő helyreállította. Hamarosan elkészült a szócikk angol fordítása is. A francia Wikipédia április hatodikán kiadott közleménye után pedig a sajtó is elkezdett foglalkozni az üggyel. A kémelhárítás ezzel nem csak a nemzetbiztonságra veszélyesnek tartott információ töröltetését bukta el, hanem súlyosan inkompetensnek is tűnik. A Slate magazin francia kiadása például azért neveti ki a DCRI-t, mert nem ismerte fel, hogy felszólítással és erőszakkal nem lesz képes tartalmat töröltetni az enciklopédiából. Az esetről, visszafogottabb hangnemben, hírt adott a Le Monde napilap is.

Mit mond a Wikipédia a rádiótoronyról?

A Wikipédia szócikke nagyon keveset árul el a katonai rádióállomásról. Megtudjuk, hogy Pierre-sur-Haute mellett található, hogy a helyén már a huszadik század eleje óta található katonai állomás. Az elsőt a Chappe-féle távírórendszer része volt és 1913-ban építették fel. A hidegháború alatt a NATO kérésére egy nemzetközi rádióhálózat nyolcvankét állomását építette fel a francia hadsereg.

Forrás: Wikimedia Commons
A kémelhárítás központja Párizsban (Forrás: Wikipédia)

A Pierre-sur-Haute melletti, FLYZ kódnevű állomást jelenleg a légierő üzemelteti. Személyzete húsz fő, vezetője őrnagyi rangban szolgál. Amennyiben a franciák atomfegyvert vetnének be, ez az állomás is részt vehet a parancs továbbításában.

Streisand ismét lecsap

Nem a DCRI törlési próbálkozása az első, amely csúfos kudarcot vall az interneten. Az ilyesféle felsülést Streisand-jelenségnek nevezik, és természetesen Wikipédia oldala is van. A nevet Mike Masnick, a Techdirt jogi hírblog írója találta ki 2003-ban, amikor arról tudósított, hogy Barbara Streisand amerikai énekesnő a lakásáról készült légifotó eltávolíttatása miatt perel egy fotóst.

A kaliforniai partvidék erózióját bemutató sorozat részeként készült képet a per megindítása előtt mindösszesen hatan töltötték le. A per megindítása után azonban több mint négyszázezren keresték fel a fotós oldalát. Hasonlóan sikertelen volt a 2007-ben a Digg közösségi hírmegosztó oldalra kiszivárgott DVD-titkosítókulcs, a 2010-ben Wikileaks által megszerzett amerikai diplomáciai táviratok elérhetetlenné tétele. Valószínű, hogy a francia belső hírszerzés wikipédiás próbálkozása is a Streisand-hatás tankönyvi példái közé került.