A Google olyan, mint a Microsoft

Vágólapra másolva!
A Microsofthoz hasonlóan az operációs rendszeréhez csatolt programok miatt panaszolták be az Európai Uniónál a Google-t a keresőcég riválisai. Bírálói szerint az Android tulajdonképpen a keresőcég trójai falova.
Vágólapra másolva!

Az egyebek mellett a Microsoftot, a Nokiát, az Oracle-t is a tagjai között tudó keresőcéget a Fairsearch Europe nevű cégcsoport panaszolta be az illetékes versenyügyi uniós hatóságnál - adta hírül a New York Times amerikai napilap.

A panaszosok szerint a Google cég a mobil eszközök piacán hetvenszázalékos részesedéssel rendelkező Android szoftverével megsérti az európai versenyszabályokat. A cég ugyanis csak akkor teszi lehetővé gyártópartnerei számára az Android ingyenes használatát, ha azok a Google saját alkalmazásait, többek közt a Mapset, a YouTube-ot és a Play áruházat is elhelyezik abban, méghozzá a menürendszer előkelő helyein.

Trójai faló az Android

A panaszosok kiemelték, hogy a Google gyakorlata kiemelten káros a piac számára, mivel az Android szoftver teljesen ingyenesen használható, ezért különösen vonzó a táblagépek és okostelefonok gyártói számára.

Thomas Vinje, a panaszos cégeket képviselő társaság vezetője szerint az Android tulajdonképpen nem más, mint a Google cég trójai falova, amellyel a keresőcég a saját mobilszolgáltatásait elterjeszti. Az ingyen használható szoftver ahhoz is jelentős mértékben hozzájárul, hogy az androidos eszközök tipikusan olcsóbbak legyenek az Apple termékeinél és a rivális mobil-Windowst futtató eszközöknél is.

A Microsoftot is hasonlókért támadták

Az Európai Unió trösztellenes hatóságának vezetője egyelőre hivatalosan nem kommentálta a Google elleni panaszokat, de úgy nyilatkoztak, hogy az Android szoftver vizsgálata jelenleg folyamatban van egy korábbi, a vállalat keresési gyakorlatával kapcsolatos panaszok miatt. A hatóság később fog dönteni arról, hogy a Fairsearch panaszát jogosnak ítéli-e, és vizsgálatot indít-e az ügyben, vagy sem.

A Microsoftot az Európai Uniónál több alkalommal is bepanaszolták már, többek közt azért, hogy beépíti a Windowsba a Media Player lejátszóprogramot, illetve az Internet Explorer böngészőt. E panaszok miatt a Windowsokból végül médialejátszó nélküli verzió is készült, az operációs rendszerbe pedig böngészőválasztó képernyőt kellett beépítenie a szoftvercégnek, amelynek ezenkívül több százmillió eurós büntetést is kellett fizetnie.