Élessze újjá a PC-jét tavasszal!

ilyen szoftverek kellenek az új pc-hez cikkhez, illsuztráció
Vágólapra másolva!
Lassan indul a laptop, lomhán töltődnek be a szájtok, vagy szaggatnak a videók? Ne cserélje le a számítógépet, elég, ha rendbe rakja. Cikkünkből megismerheti a legolcsóbb tuninglehetőségeket a PC fürgévé tételéhez.
Vágólapra másolva!

A téli hónapok során nem csak otthonunk gyűjt magába a szokásosnál több piszkot, a számítógépet is ellepi a digitális és a valódi szennyeződés. A Windows XP képes idővel a szakszerű használatba is beleöregedni és lelassulni, a Microsoft két legújabb rendszere, a Windows 7 és 8 esetében azonban már csak az szokott ilyen jellegű problémát okozni, ha szükségtelen programokkal rakják tele a gépet.

Az új gép is tele lehet szeméttel

Az Apple gépei esetében nem probléma, a windowsos PC-ket azonban még a magukat nagyra tartó gyártók is hajlamosak telepakolni felesleges próbaverziós szoftverekkel. Sokszor néhány hét után lejáró, optimalizáló, médialejátszó és biztonsági vagy irodai szoftverek fogadják már első indításkor a felhasználót, ezek elhelyezéséért ugyanis pénzt kapnak a gyártótól. Többek közt ezért tudják sokszor bolti áránál olcsóbban kínálni a Windowst is.

Nem csak a lakás, a PC is tele lehet szeméttel Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Ettől függetlenül a próbaverziós programok még idegesítőek, szerencsére a PC Decrapifier nevű programmal egyszerre el lehet távolítani őket, sok időt megspórolva. A programot egyszerű használni, telepítését és indítását követően csak ki kell választani az eltávolítani kívánt programokat, majd a Next gombra kattintani. Mivel a sok ismeretlen szoftvernév között hasznos is lehet, kezdőként érdemes legalább telefonon segítséget kérni használatakor egy rutinos felhasználótól.

Karácsonyi cikkünkben összegyűjtöttünk minden fontos szoftvert, amely egy új gépre kell, és azt is megmutattuk, hogyan lehet ezeket is automatizálva, néhány kattintással telepíteni.

Szoftverek a gyorsításhoz

Egy lassú gép esetében a leghatékonyabb megoldás, ha újratelepítjük a Windowst. Sajnos ez csak a Windows 8 esetében meg egyszerűen, amely külön lemez nélkül is képes alaphelyzetbe állítani magát külön kérésre. Elődeinél marad a hagyományos, lemezről végzett telepítés. Erre azonban sokszor sem mód, sem hajlandóság, sem idő nincs.

Ilyenkor a rendszer utólagos kitakarításával érdemes próbálkozni, bár ez nem annyira hatékony, mint egy újratelepítés. A feladatra a CCleaner nevű ingyenes szoftver alkalmas, amely nemcsak az ismertebb programok által tárolt ideiglenes fájlokat tudja törölni, de a rendszer lelkét adó leíró adatbázist is kitakarítja. A program alapbeállításai esetén különösebb hozzáértés nélkül is használható, mindössze az Elemzés, illetve a Tisztítás futtatása gombokra kell klikkelni. A manuális beállításokat csak a tapasztalt felhasználóknak ajánljuk. A programot úgy érdemes használni, hogy futása alatt ne legyen megnyitva semmilyen más alkalmazás, ekkor ugyanis nem tudja törölni az ahhoz tartozó ideiglenes fájlokat.

Forrás: [origo]

Előfordulhat, hogy a merevlemez meghibásodása miatt nem kapásból adatvesztés következik be, hanem csak az írás és olvasás lassul le. Ilyenkor például a betöltés érezhetően lassabb a szokásosnál, és a másolás tempója is lomhává válik. Ez például azt is okozhatja, hogy az egyébként gond nélkül futó játékok váratlanul megtorpannak, beszaggatnak. A merevlemez problémáit a HDTune nevű ingyenes programmal lehet ellenőrizni. Ha a teszt lefuttatása során hatalmas nagy szakadékok vannak a görbén, a merevlemezzel valami nem jó. A Health fül alatt pedig az adatok biztonságát fenyegető hibákról lehet tájékozódni.

A böngészőbe települő eszköztárakat általában a címsorban jobb klikkelve egyszerűen ki lehet kapcsolni, a megváltozott kezdőlapot a böngésző alapvető beállításai között hamar meg lehet találni, és vissza lehet állítani. Ha kéretlen reklámablakok, kezdőoldalak keserítik meg a használat perceit, általában a browser bővítményei között kell keresni a bűnöst. Chrome esetében ezt a Beállítások/Bővítmények, Firefoxnál az Eszközök menü Kiegészítők fülénél kell kutakodni, míg az Internet Explorer újabb kiadásaiban közvetlenül elérhető egy Bővítmények kezelése menüpont. Komolyabb kártevők eltávolításához célszerű kémprogram-eltávolító vagy vírusirtó programokat használni.

Tartsa karban az adatokat!

A legtöbb mai gépben még merevlemez dolgozik. Ideális esetben az egyes fájlok részei egymást követően tárolódnak a lemezen, ám van, hogy az eszköz több részre bontva tudja őket kiírni. Ez a töredezettségnek nevezett jelenség lassítja a merevlemez használatát, mert az állományok darabkáit a mágneses adattárolón csak hosszabb kereséssel tudja megtalálni a winchester olvasófeje. A Windowsban a Vezérlőpultban Meghajtók töredezettségmentesítése és optimalizálása néven kell keresni az ezt megszüntető segédet. Ezt havonta érdemes lefuttatni, mert akkor nem kell minden egyes alkalommal hosszan rendezgetni az adatokat, a sűrűbb használat pedig igazából nem fejt ki érezhető javulást.

Mit érdemes fejleszteni?

A leglátványosabb gyorsulást azzal lehet elérni, ha SSD-meghajtóra cseréljük a merevlemezt, ez az utóbbi hat-hét évben megvásárolt PC-kkel már kompatibilis csatlakozóval rendelkezik. A memóriakártyához hasonló működésű SSD sokkal gyorsabb, ezáltal a gép indulása és működése is fürgébbé válik. Hátránya, hogy egyelőre drágább a hagyományos lemeznél, egy több száz gigabájtos SSD-meghajtó a legtöbb ember számára megfizethetetlen. Elérhető áron 128 és 250 gigabájtos kapható, 25-40 ezer forintért már haza lehet vinni. Amennyiben az operációs rendszer SSD-re kerül - akár egy kisebb méretűre is - azzal már jelentős gyorsulást lehet elérni, az adatok pedig továbbra is maradhatnak például egy külső winchesteren.

Forrás: [origo]
Gyors, és nem kerreg: az SSD jobb választás

Egy tipikus laptopon a merevlemez mellett még a memóriát lehet bővíteni: ma már a négy gigabájt memória minimum, a nyolc gigabájt pedig hasznos, ha egyszerre sok programot használunk a gépen. Az egyes noteszgépekhez eltérő típusú ramot kell venni, bizonyos fajtáik memóriája nem bővíthető, ezért érdemes szakboltban megvásárolni és beszereltetni az alkatrészt. Annak a megállapítására, hogy milyen típusú és kiszerelésű memória van a gépben a CPU-Z nevű segédprogramot ajánljuk.

Processzort és grafikus gyorsítót csak az asztali PC-kben lehet bővíteni, de hozzáértés szükséges ahhoz is, hogy ezekből kompatibilis típust válasszunk. Egyes alaplapokba csak bizonyos lapkákat lehet behelyezni, a grafikus kártyák számozása pedig sokszor nem egyértelműen arányos a teljesítménnyel, ráadásul ezek már nem is olcsó alkatrészek, ezért az ilyen jellegű bővítést ajánlatos profira bízni.