A világ leggyorsabb internetje a Sonytól

Vágólapra másolva!
Két gigabites internetkapcsolatot visz el a japán otthonokba a Sony legújabb szolgáltatása. Ennek használói három perc alatt le tudják tölteni egy teljes Blu-ray-lemez tartalmát.
Vágólapra másolva!

A Sony hétfőn elindított új, Nuro nevű internetszolgáltatását optikai kábelen keresztül nyújtja Tokióban és hat közeli prefektúrán élő otthoni felhasználók, valamint kisvállalkozások számára. A szolgáltatás két gigabites letöltési, és egy gigabites feltöltési sebességet biztosít.

Egy Blu-ray tartalma lejön három perc alatt

Ez másodpercenként 256 megabájt adat letöltését teszi lehetővé, ez egyetlen perc alatt 15 gigabájt adatot jelent, ami nagyjából három hagyományos, vagy két darab duplarétegű DVD-lemez adattartalmával azonos. Ugyanekkora adatmennyiség elküldésére a Nuro szuperinternettel két percre van szükség, egy teljes Blu-ray-film letöltése pedig csupán három percig tart.

A szolgáltatás havidíja mintegy ötezer jen, vagyis közel tizenkétezer forint, ami csak néhány ezer forinttal drágább a hazai leggyorsabb, 120 megabites, tehát csaknem huszadakkora sebességet kínáló szolgáltatásoknál, ugyanakkor a bekötési mintegy 120 ezer forintnak megfelelő költséggel jár, bár ezt a bevezetési kampány keretében még elengedi a Sony - írja a PC World amerikai technológiai magazin hírportálja.

A lap szerint a fejlett internetes infrastruktúrával rendelkező országban az egy gigabites internetkapcsolat már átlagosnak számít, bár a Tokióhoz hasonló, rendkívül sűrűn lakott nagyvárosokban az optikai kapcsolatok bekötése is kifizetődőbb.