Nem lesz reklám a Google szuperszemüvegén

Vágólapra másolva!
Az első tesztelők heteken belül megkaphatják a Google-szemüvegeiket, megkezdődik a fejlesztés a Glassra. Az már biztos, hogy a méregdrága okkuláréra csak reklám nélküli, ingyenes appok készülhetnek.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a Google Glass okosszemüveg gyártása. Az első szállítmány heteken belül megérkezhet ahhoz a néhány kivételezetthez, akiket a Google beválogatott Explorer nevű tesztprogramjába.

Nem kapja meg akárki

A programban való részvételhez gazdagnak és kreatívnak kell lenni. A Google az általuk beküldött ötletek alapján válogatott a jelentkezők között, és a megfelelőnek talált teszalanyoknak lehetőséget biztosított, hogy megvegyék az 1500 dolláros okosszemüveget. A szemüvegen a Google által korábban bemutatott alkalmazások fognak futni.

A cég által nyilvánosságra hozott specifikáció szerint a szemüveg 5 megapixeles fotókat készít, 720p felbontású videókat rögzít, és 12 gigabájtnyi beépített memóriával rendelkezik. A szemüveg használatához androidos okostelefon szükséges, amelyen az operációs rendszer legalább 4.0.3-as verziója vagy annál újabb fut. A szemüveg akkumulátora egy napi használatot töltés nélkül kibír, ám a szöveg figyelmezteti a felhasználót, hogy a videotelefonálás gyorsabban lemeríti a készüléket, mint a normál használat.

Tűnjetek a szemem elől!

A Google a gyártás megindításával egy időben kiadta a fejlesztőknek szánt dokumentációt is a Glasshoz. Az már látszik, hogy az appok telepítése el fog az androidos módszertől. Míg az okostelefon esetén egy programot tölt le a felhasználó a telefonra, a Glass-szoftverek esetében viszont azt kell engedélyezni, hogy a szoftver írhasson a szemüveg hírfolyamába. A módszer tehát a Facebook appok telepítéséhez lesz hasonló.

Napszemüveg már van, a dioptriásra még várni kell Forrás: Google



A frissen megjelent dokumentációban a Google megpróbált elhárítani egy másik aggodalmat is. A Glassra írt szoftverekbe tilos lesz hirdetéseket helyezni, a fejlesztők pedig kizárólag a Google-ön keresztül terjeszthetik a programjaikat. Egyelőre csak ingyenes programok létrehozását engedte meg a cég, semmilyen módon nem lehet pénz kérni a szemüvegen futó alkalmazásokért.

Inkább a drónokat tiltsák

A Google okosszemüvegével kapcsolatban gyakran emlegetett félelem, hogy a kamerás eszköz szűkíti a magánélet tereit. A magánszférájukat féltők szerint az egyszerűen bekapcsolható videófelvétel, streaming vagy fotózás miatt aggasztó az eszköz. Eric Schmidt, a Google igazgatótanácsának elnöke még csak el se hessegette a vádakat a brit Guardian lapnak adott interjújában. Szerinte a Glass a demokrácia terjedését felgyorsító, az információszerzést könnyebbé tevő, a felhasználó életőben történő események rögzítését lehetővé tevő eszköz - írja a CNet technológiai hírportál.

A kamerás szemüveg helyett a drónoktól tart Schmidt Forrás: Google



Van azonban olyan technológia, amelyet Schmidt veszélyesnek tart a magánéletre. Az interjúban arról beszélt a Google igazgatótanácsának elnöke, hogy a polgári használatú drónok használatát szabályoznia kellene az államoknak. Egy eldurvuló szomszédi perpatvarban például akár zaklatásra is lehet használni a zúgó és felvételeket készítő légieszközt Schmidt szerint.