Bútort szerel össze az új robot

Vágólapra másolva!
Mozdulatok bemutatásával tanítható különböző feladatokra az olasz kutatók által fejlesztett robotkar. A gép akár egy IKEA-asztalt is képes összeszerelni.
Vágólapra másolva!

Olasz fejlesztők tanítható robot prototípusát mutatták be, ami képes egy megadott mozdulatsort elvégezni anélkül, hogy azt bonyolultan be kellene programozni. A robotot kinetikus úton tanítják, azaz először valakinek a gép karját megragadva kell megmutatnia mit hogyan csináljon. A két fejlesztő, Leonel Rozo és Sylvian Calinon által közzétett videón egy IKEA-asztal összeszerelésében segédkezik egy robotkar, miután megtanítják neki az alapokat.



A robot a betanulás folyamán azt is megjegyzi, mikor kell engednie, hogy irányítsák és mikor kell ellentartania. A gép nem csupán arra képes, hogy újrajátssza a már megmutatott mozdulatokat, de önálló döntést is tud hozni, aktívan közreműködve a szerelés folyamatában. A beépített szenzorok segítségével a robot észlelte, ha az asztallábat rossz helyre, vagy rossz irányba próbálták beszerelni, ekkor pedig nem hajtotta végre a hibás feladatot.

A tanuló robotok sokat segíthetnek az automatizálás elterjesztésében, legyen az ipari vagy házi felhasználás. A kutatók által kidolgozott módszerrel nincs szükség bonyolult programozásra ahhoz, hogy egy-egy új feladatot betanítsanak a gépnek. A publikációból sajnos nem derült ki, hogy a gép emlékszik-e több különböző munkafázisra vagy csupán az éppen aktuális feladat elvégzésére képes.