Jön a kétszáz dolláros tablet Windows 8-cal

Vágólapra másolva!
Akár már ötvenezer forintnál is olcsóbb, érintőképernyős táblagépeket vár az Intel cég elnöke a vállalat új lapkáitól. Az Atom processzor új generációja az iPadnél kevesebbe kerülő, de akár laptopként is használható Windows 8-as gépek eljövetelét hozhatja el már idén karácsonyra.
Vágólapra másolva!

Jelenleg a Windows 8-at futtató táblagépek, illetve laptopként is használható hibrid modellek jóval drágábban akár az iPadnél, akár androidos riválisainál.

Windowsos táblagép kétszáz dollárért

Míg most egy érintőképernyős a Windows 8-as modellek közül tipikusan kétszázezer forint feletti áron vihető haza, az új Intel Atom lapka debütálása nyomán olcsó, akár kétszáz dolláros, vagyis ötvenezer forint körüli árú eszközök is megjelenhetnek. Erről Paul Otellini, az Intel lapkagyártó cég elnöke beszélt a vállalat befektetői számára szervezett konferenciahíváson - adta hírül a CNet amerikai technológiai hírportál.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
A HP hibrid táblagépe még kétszázezer forintnál többe kerül

Otellini szerint az ultravékony kivitelű, de mégis kedvező árú, érintőképernyős eszközöket Intel Bay Trail kódnevet viselő, négy darab számítási egységgel felszerelt Atom processzor köré tudják majd építeni a gyártók. Míg korábban az Atom lapkát csak netbookokban, kisteljesítményű asztali gépekben alkalmazták, mostanra már okostelefonokba való változata is létezik, de windowsos táblagépekben is megtalálható.

Karácsonyra már itt lehetnek

A Bay Trail kódnevű lapkát elődeihez képest teljesen újratervezték, így teljesítménye jelentősen nőtt, a várakozások szerint alig lesz kisebb egy tipikus noteszgépben használatos lapkáénál. A kétszáz dolláros modellek várható képességeiről Otellini nem nyilatkozott részletekbe menően, de szakértők szerint a kisebb, hét col körüli képernyőméretű eszközök várhatóak ilyen áron már idén karácsonyra.

Ebben az árszegmensben már jó minőségű androidos táblagépek is elérhetők, amelyek a Windows 8-as táblagépeknek továbbra is a legnagyobb riválisai lesznek. Az Intel vezetője a konferenciahíváson arra is utalt, hogy a cég másik új lapkájára, a Haswellre alapozva olcsó ultrabookok - nagyon vékony és könnyű laptopok - megjelenése is várható az idén, amelyek már ötszáz dollár, vagyis százezer forint körüli összegért már elvihetők lesznek, ezért az árért azonban teljes értékű PC-ként lesznek használhatók.