Amerika úszó tankját civilek fejlesztik

Vágólapra másolva!
Részegységenként írnak ki pályázatot a tengerészgyalogság úszó tankjára. A gép hajtását már kitalálták a civil mérnökök, de még két pályázatot meg kell nyerniük, hogy az ő úszó tankjuk épüljön meg.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadsereg csúcstechnológiai fejlesztéseiért felelős DARPA (Defense Advanced Research Project Agency) három évvel ezelőtt új módszerrel igyekezett növelni kutatásainak hatékonyságát. Az elképzelés szerint a korábbi megoldásoktól eltérően civil mérnököket is bevonnak a tervezésbe, mégpedig pályáztatás útján. A szervezet összesen négymillió dolláros díjat ajánlott annak a mérnökcsapatnak, amely megalkotja a tengerészgyalogság új kétéltű járművét.

Egyelőre csak képen forrás: DARPA


Az első körben a nevezőknek a meghajtást kellett megterveznie, az adott feltételeknek megfelelően. A személyszállító kétéltű lánctalpasnak képesnek kell lennie arra, hogy a hajókból biztonságosan a partra szállítsa a katonákat, valamint tüzérségi támogatást nyújtson. A tank-csapatszállító hibrid hajtása egy háromtagú, Ground Systems nevű csapat tervei alapján készülhet el, akik ezer másik pályázó elől nyerték el az egymillió dolláros díjat.

A Kétéltű Sherman DD még ponyvával közlekedett forrás: Wikipedia


A következő lépés a jármű karosszériájának megtervezése lesz, amit szintén egymillió dolláros fődíjjal jutalmaz a DARPA, majd további kétmilliót ad az elkészült működő járműért, amelynek gyártásához és teszteléséhez természetesen már segítséget is nyújtanak. A szervezet célja a fejlesztések online pályáztatásával nem csupán az új ötletek bevonása volt, hanem a költségek csökkentése is. A felhívásban kifejtették, hogy a zárt kutatások többsége drága és eredményük gyakran túlbonyolított ezért is keresik a civilek segítségét. Az természetesen nem biztos, hogy az elkészült járművet valaha is rendszerbeállítják, de a DARPA biztosan kap jó ötleteket a pályázóktól.