Elkapkodták a Firefox-telefont

firefox os
Vágólapra másolva!
Órákig volt csak kapható a Firefox OS nevű új mobil operációs rendszerhez készített fejlesztői okostelefon.
Vágólapra másolva!

A Geeksphone nevű madridi telefongyártó cég adta ki a világ első Firefox operációs rendszert futtató fejlesztői készülékeit - adta hírül a TechCrunch hírblog. A Keon nevű, gyengébb paraméterekkel rendelkező telefon 119 dollárba, a Peak nevű csúcsmodell 194 dollárba került. A nagy érdklődésnek nem csak a cég raktárkészletei estek áldozatul, sokáig honlapjának is csak egy üres, könnyen kiszolgálható változata volt elérhető.

Szerényebb képességű mobilon is fut a Firefox OS Forrás: GeeksPhone



A Keon nevű készülék egy gigahertzes Snapdragon processzort, 3,5 hüvelykes kijelzőt, 512 megabájt romot és 4 gigabájt beépített tárhelyet tartalmaz. A csúcsmodell 1,2 gigahertzes kétmagos processzorral, nagyobb méretű és felbontású kijelzővel rendelkezik. A drágább készüléknek a kamerája is jobb, 8 megapixeles képeket tud készíteni, míg a Keon csak 3 megapixeleseket.

Az érdeklődés annak a fényében meglepő, hogy a fejlesztői telefonok egy lényegében félkész operációs rendszerrel érkeznek. Az [origo] által a barcelonai mobil világkiállításon kipróbált firefoxos készülékek egy része még egyáltalán nem volt képes semmire. Az olcsó okostelefonokra szánt szoftver gyorsan fejlődik, ám még mindig kerültek a boltokba az első firefoxos mobilok. Először a spanyol, brazil, portugál és venezuelai felhasználók vehetnek majd maguknak Firefox-mobilt a szolgáltatójuktól, ám erre is júliusig kell várni.

A Geeksphone-nak nem a Firefox fejlesztői telefon az egyetlen érdekes típusa. Korábban árultak a CyanogenMod nevű népszerű Android verziót futtató készülékeket, amit a kötöttségeket egyáltalán nem kedvelő, vastagabb tárcájú felhasználóknak szántak.