A luxusórában még mozigép is van

Vágólapra másolva!
Órába rejtett működőképes mechanikus lejátszóval tiszteleg a mozgókép űttörője előtt egy orosz órakészítő mester. A tíz darabosra tervezett kollekció egy-egy darabjáért 15 millió forintért lehet hozzájutni.
Vágólapra másolva!

Az orosz Konstantin Chaykin óramanufaktúra különleges karórával emlékezett meg a mozgókép úttörőjéről, Eadweard Muybridge-ről. A XIX- századi angol fotós a mozgás elemzésében kifejtett munkássága nagyban hozzájárult a modern filmezés kialakulásához. A lovak mozágását tizenkét kamerával megörökítő híres fotósorozatát egy lemezre másolta, majd azt saját készítésű eszközén mutatta be. A zoopraxiszkóp nevű szerkezet sokak szerint az első mozgóképvetítő volt, amely lehetővé tette a fényképek animálását.


Az úttörőnek és munkásságának állít emléket a Konstantin Chaykin műhely Cinema nevű karórája, amelyet a cég névadó-tulajdonosa fejlesztett és készített. A századelőt idéző külalak egy működő vetítőt rejt, amely gombnyomásra lejátssza Muybridge híres felvételét, amit egy apró nyíláson keresztül lehet látni. A óra teljesen mechanikus, különlegessége, hogy a zoopraxiszkóp és az óramű két teljesen külön szerkezet egy házban, amelyeket egy felhúzógombbal lehet működtetni.

Muybridge híres 1878-as sorozata forrás: Library of Congress Prints and Photographs Division


Chaykin a svájci Baselworld óra- és ékszerkiállításon mutatja be a Cinemát, és ötvenezer euró, azaz tizenötmillió forint körüli áron szeretné értékesíteni az egyelőre páratlan karórát. A Cinema kollekciót tízdarabosra tervezik, óránként más-más animációval, amelyek közül az egyiken biztosan Micimackó lesz látható, de természetesen nem a Disney féle változat, hanem a barnabundájú orosz verzió.